Möte med deltagarna i expeditionen ”Längs de ryska sjöfararnas väg” i Malmö

17 juli
2021
Vi bjuder in alla till ett möte med deltagarna i världsomseglingen Längs de ryska sjöfararnas väg, Jevgenij Kovalevskij och Stanislav Berjozkin, medlemmar i Ryska geografiska sällskapet.

Kockum Fritid, Västra Varvsgatan 8, Malmö
Lördag 17 juli 2021 kl 14.00–16.00

Den 1 juli 2021 gav sig de sibiriska resenärerna Jevgenij Kovalevskij och Stanislav Berjozkin i väg längs de första ryska världsexpeditionerna på 1800-talet: Adam Johann von Krusenstern (1803–1806), Jurij Lisianskij (1803–1806), Otto von Kotzebue (1815–1818, 1823–1826), Vasilij Golovnin (1817–1819), Fjodor Litke/Friedrich von Lütke (1826–1829), Fabian von Bellingshausen och Miсhail Lazarev (1819–1821).

Det internationella projektet ”Längs de ryska världsomseglarnas väg” är tillägnat 250-årsjubileet av Krusensterns födelse och 200-årsjubileet för de ryska sjömännens upptäckt av Antarktis. Dessa händelser gav Ryssland under lång tid ledningen i utforskandet av världshaven och upptäckten av nya länder.

Expeditionen stannar till i Malmö, där vi kommer att ordna en träff med besättningen på trimaranen Russian Ocean Way för boende i Öresundsregionen. De kommer att berätta om expeditionen, som inleddes den 1 juli i S:t Petersburg och som kommer att pågå i två år. Mötets språk är ryska. Fri entré.

Detaljerad information om projektet och deltagarna finns på den officiella webbplatsen sibtraveler.com .

I mötet deltar också en direkt ättling till Adam Johann von Krusenstern, Alexander Prishchepov, bosatt i Danmark. Från Danmark kommer även andra ryska deltagare.

Video från det internationella projektet ”Längs de ryska världsomseglarnas väg” på Youtube.

Hur man tar sig dit

Med egen bil

  • Parkeringsplats finns invid Kockum Fritid på Västra Varvsgatan 8. Avgiften är 20 kr per timme. Betalning kan göras i mobilapp, med kort eller med svenska mynt .
  • Det finns laddare för elbilar på parkeringen (använd mobilappen Mer Sverige).

Med Skånetrafiken

  • Från Malmö Centralstration, hållplatsläge D, stadsbuss nr 2 mot Västra hamnen eller nr 3 mot via Erikslust. Hållplatsen heter Kockum Fritid. Resan tar 5–7 minuter och bussarna går ungefär var tionde minut.
  • Från Köpenhamn: Tågbiljetten från Köpenhamn till Malmö gäller också på stadsbussarna i Malmö. (Det är enklast att lösa en tur-och-returbiljett.) Vid inresa till Sverige från Danmark gäller inga restriktioner med tanke på covid-19-pandemin.

Ansvariga

Mötet anordnas av Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland med stöd av Ryska riksförbundet i Sverige och Limhamnsgruppen AB.
Ursprunglig idé: Ryska föreningen i Danmark (Russam) och dess ordförande Irina Ivanchenko Jensen.
Planering: Niklas Bönnemark, Maryna Mykhatska och Marina Pavlova Kjems med hjälp av besättningsmedlemmarna och Ryska föreningen i Danmark (Russam).
Mötesledare: Marina Pavlova Kjems.
Lokalbokning: Niklas Bönnemark.
Utsmyckning av lokalen: Maryna Mykhatska och Marina Pavlova Kjems.
Text i inbjudan på ryska och svenska: Niklas Bönnemark.
Marknadsföring: Niklas Bönnemark.
Livestreamning via Zoom: Niklas Bönnemark.
Övrig teknik under mötet (presentation på duk och i Zoom): Anton Suchov.
Fotodokumentation: Maryna Mykhatska, Anton Suchov.

Under expeditionens uppehåll i Malmö

Transporter: Maryna Mykhatska, Anton Suchov, Marina Pavlova Kjems, Niklas Bönnemark.
Övernattning på land och måltider: Maryna Mykhatska, Anton Suchov, Marina Pavlova Kjems.
Internetuppkoppling: Maryna Mykhatska, Anton Suchov, Marina Pavlova Kjems, Niklas Bönnemark.
Hjälp med reparationer och inköp av material till reparationer: Maryna Mykhatska.
Fixare: Maryna Mykhatska, Anton Suchov, Marina Pavlova Kjems.
Tolkning: Niklas Bönnemark.

Rapport om mötet och expeditionens uppehåll i Malmö

I mötet deltog 49 personer. Som gäster på evenemanget deltog attachén Nikita Fesiuk från Rysslands generalkonsulat i Göteborg och Adam Johann von Krusensterns ättling Alexander Prishchepov.

Trimaranen Russian Ocean Way stannade till i Malmö 15–20 juli 2021. Egentligen skulle den ha förtöjt i Köpenhamn och ha tagits emot av den ryska föreningen i Danmark Russam, men i sista minuten flyttades båtens besök till Malmö och ansvaret övergick till Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland (Skruv).

Se även

Följ världsomseglingen på:

Foton

Foton kommer senare.

Andra rapporter från expeditionens stopp i Malmö

gruppfoto
Möte med de ryska världsomseglarna Jevgenij Kovalevskij och Stanislav Berjozkin med flera i Malmö 17 juli 2021. Foto: Anton Suchov.