Skruv på utställningen av Alexej von Jawlensky på Louisiana på Nordsjälland 22 februari 2025

Skruv besöker än en gång Louisiana Museum of Modern Art söder om Helsingör på Nordsjälland. Där pågår bland annat en utställning med verk av den ryske konstnären Alexej von Jawlensky. Han var känd för sina expressionistiska porträtt och den mystiska tonen i hans sena målningar av abstrakta ansikten.

Louisiana Museum of Modern Art, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, Danmark
Lördag 22 februari 2025 kl 10.50

Den banbrytande konstnären Alexej von Jawlensky (1864–1941), född i Ryssland, började sin karriär som militär men bytte bana för att följa sin passion för konsten. Efter att ha studerat i Sankt Petersburg och München, och påverkad av konstnärer som Henri Matisse, utvecklade han ett unikt, färgstarkt och spirituellt uttryck som har fascinerat konstvärlden i över ett sekel.

målning som föreställer en man

Genom denna utställning får du en unik möjlighet att utforska von Jawlenskys resa mot att finna sin egen konstnärliga röst och uttryck.

Del 1: München och Murnau

Utställningen börjar med von Jawlenskys tid i München och Murnau i början av 1900-talet. Tillsammans med konstnärer som Wassily Kandinsky, Gabriele Münter och Marianne von Werefkin utvecklade han sina starkt uttrycksfulla landskapsmålningar. År 1909 blev han en av grundarna av ”Neue Künstlervereinigung München” och senare en framstående medlem i den berömda konstnärsgruppen ”Der Blaue Reiter”.

penslar och färg

Del 2: Exil i Schweiz

När första världskriget bröt ut tvingades von Jawlensky flytta till Schweiz. Där, vid Genèvesjön, började han skapa sina ”variationer”, målningar av samma motiv om och om igen, där han utforskade inre känslor snarare än yttre landskap. Dessa verk markerar början på hans intresse för serier och repetition.

Del 3: Meditationer

I de sista åren av sitt liv, trots svår reumatism, skapade von Jawlensky sina ”meditationer”. Dessa små, mystiska verk representerar kulminationen av hans livslånga strävan att förena sin spirituella övertygelse med sitt konstnärliga arbete. Han producerade omkring tusen meditationer, var och en unik med sitt färgschema men förenad av ett gemensamt svart rutnät.

tavlor och besökare på en utställning
ett barn som målar ägg på ett papper

Praktiskt på museet

Var och en löser biljett till museet, och man kan stanna så länge man vill. Ingen samordnad hemfärd, alltså. Museet är öppet till 18.00.

Entrébiljett för vuxna (18+) kostar 145 danska kronor (DKK). Barn har fri entré. Betalning på museet kan göras med kontanter eller kort. Man kan också köpa entrébiljett på webben i förväg. Om du är med i Öresundsbrons Club Bropass finns det möjlighet att få rabatt på entrén.

På Louisiana pågår samtidigt andra utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Under Skruvs besök på Louisiana går var och en runt i sin egen takt och så länge som man känner för. Vi återsamlas och stämmer av intrycken med varandra minst en gång under besöket. Var och när bestämmer vi på plats.

Det finns en särskild avdelning för barn 4 till 16 år, Barnhuset, där de kan inspireras och skapa.

Äta lunch och fika kan man göra antingen i museets restaurang eller med medhavd matsäck i skulpturparken.

Ytterkläder och väskor lämnas med fördel i garderoben i källaren. För att låsa lägger man i ett danskt 20-kronorsmynt (eller en Louisianapollett som man kan köpa med kort i automat). Myntet eller polletten fås tillbaka när man låser upp. Polletterna kan sedan bytas mot danska 20-kronorsmynt (om man inte vill behålla dem som minne).

I museishopen kan man köpa vackra konstverk och souvenirer.

För mer information om museet, besök dess webbplats på louisiana.dk.

Resa från Sverige

Resa med tåg

Konstmuseet Louisiana är vackert beläget vid Öresundskusten, i Humlebæk strax söder om Helsingör på Nordsjälland. Till Louisiana tar vi oss tillsammans med tåg från Malmö via Köpenhamn. Det går också bra att åka färja från Helsingborg till Helsingör och sedan ta tåget därifrån. Oavsett resväg sammanstrålar vi på Humlebæks station kl 10.35 och går därifrån till fots till museet, vilket tar ungefär 15 minuter i lugn takt.

Var och en löser biljett (till tåg och eventuell färja) för sig och sitt eventuella ressällskap. Om du reser via Öresundsbron kan du lösa tur-och-retur-biljett (”24 timmar”) i Skånetrafikens app i mobilen eller i någon av Skånetrafikens automater.

folk som sitter på en grässluttning

Förslag på restider

Tiderna gällde 2024. Uppdateras så snart tidtabellen för 2025 finns tillgänglig.

Från Malmö

Alla som vill resa gemensamt från Malmö C träffas 08.30 utanför Pressbyrån.
08.50 Öresundståg från Malmö C (mot Österport), 08.53 från Triangeln, 08.59 från Hyllie
09.29 Köpenhamn H
09.45 Re-tåg från Köpenhamn H (mot Helsingör)
10.27 till Humlebæk

Från Helsingborg

Alla som vill resa gemensamt från Helsingborg träffas 09.15 vid utgången till färjan på Knutpunkten (Helsingborg C).
09.30 Färja med Öresundslinjen från Helsingborg
09.50 till Helsingör
10.20 Re-tåg från Helsingör (mot Næstved St.)
10.31 till Humlebæk

Resa med bil

Om man vill ta sig dit med bil, finns det gratis parkeringsplats utanför museet. Räkna med att vi som kommer med tåg är framme vid museet 10.50. Ring Niklas på 070-715 45 00 om du inte hittar oss utanför museet.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Se även evenemangets Facebooksida »

Besöket på Louisiana är ett Skruvarrangemang.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

Anmälan

folk som sitter på en grässluttning
Louisiana. Foto: Niklas Bönnemark.