Festsalen, Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10 b, Malmö
Söndag 9 oktober 2011 kl 11.00-12.30
Festivalen ”Malmö-Lund: I sagans värld!” blir inte bara en stor och minnesvärd högtid för de rysktalande barnen utan även en mötesplats för utbyte mellan de två ryska barnverksamheterna i Skåne, och blir början till utveckling av kontakterna mellan personalen på de båda verksamheterna. Ett av de grundläggande målen med minifestivalen ärr att främja bevarandet och utvecklingen av nationella och kulturella traditioner samt att popularisera ryska språket och ryska kulturella värden. Inom ramen för festivalen får barnen bekanta sig med iscensättningar av två klassiker inom den ryska barnlitteraturen.
Initiativtagare och organisatör av festivalen var verksamhetsledaren för Kolokóltjik, Liliya Nicolaidis, och från Karusells sida löstes de organisatoriska frågorna av Marina Blom. Eftersom detta var det första evenemanget i sitt slag, bestämde festivalorganisatörerna att det skulle hållas enbart för barnen på de båda verksamheterna och deras föräldrar och inte vara öppet för några andra rysktalande barn i de båda städerna. Därför uppgick antalet åskådare till lite mer än 100 stycken. Tack vare ABF Malmös delaktighet i festivalen kunde publiken bjudas in till den stora och vackra Festsalen på Ungdomens hus i Malmö. Teatercirkeln på Skruvs barnverksamhet framför också sitt varma tack till ABF för stödet och samarbetet.
Festivalen inleddes av ett hälsningsanförande av Stanislav Golubev, chef för vetenskaps- och förlagscentret Zlatoúst, som lyckönskade barnen med anledning av det nya samarbetet inom ramen för festivalen och berättade att nyheten har spritt sig långt utanför Skåne, och att man i Stockholm, på Ryska federationens ambassad, och i S:t Petersburg känner till festivalen och de båda ryska barnverksamheterna i Sydsverige. Stanislav önskade barnen och föräldrarna lycka till med att lära sig ryska språket, och han önskade barnverksamheterna lycka till med att utveckla samarbetet och gav gåvor från Ryssland till verksamheterna, som sponsrades av den ryska ambassaden: färgglada läroböcker, metodologiska och didaktiska handböcker.
På minifestivalen framfördes Karusells bidrag, Kornej Tjukovskijs Múcha-Tsokotúcha, av deltagarna i barnteatergruppen tillsammans med föräldrarna och ledarna på barnverksamheten. Skruvs barnverksamhet (Kolokóltjik) framträdde med sin barnteater-cirkel, som visade Samuil Marsjaks iscensättning av den ryska folksagan Teremók.
Föreställningarna fängslade åskådarna genom de små och stora skådespelarna, de färgglada kostymerna och dekoren, som barnen hade färdigställt med hjälp av sina ledare och föräldrar. De mindre åskådarna sjöng gärna med och levde sig in i allt som hände på scenen.
Alla festivaldeltagare fick vackra diplom som minne och åskådarna fick oförglömliga starka intryck från mötet med sagorna på ryska i den sydsvenska staden Malmö.