Nikolaj Przjevalskij föddes i byn Kimborovo i guvernementet Smolensk, 40 mil väster om Moskva. Han ledde flera expeditioner till Centralasien 1867–1888, där han kartlade okända områden och beskrev en mängd nya växt- och djurarter. Däribland den hästras som bär hans namn, Przewalskis häst.
Przewalskis häst är en magnifik symbol för vildhet och överlevnad. Den härstammar från de vidsträckta stäpp- och halvökenområdena i Centralasien. Trots att denna ståtliga varelse först upptäcktes av vetenskapen 1878, hade den redan stått emot århundraden av konkurrens från boskap och tamhästar om de livsviktiga resurserna vatten och bete. Jakt och mänsklig expansion hotade nästan att utrota den helt under det tidiga 1900-talet, med den sista vilda individen observerad 1969.
Men genom passionerade insatser inom djurparkernas säkra områden har arten mirakulöst räddats från att försvinna. Alla nu levande individer härstammar från en ursprunglig grupp av tolv vildfångade hästar och fyra tamhästar, vilket bevisar att med engagemang och omsorg kan vi bevara jordens mest unika skatter. Przewalskis häst fortsätter att vara en inspirerande symbol för naturbevarande och visar vägen framåt i våra ansträngningar att skydda och återställa världens vilda arter.
I Sverige kan Przewalskis häst beskådas i Nordens Ark mitt i Bohuslän. Läs mer » Ett uppstoppat exemplar finns på Malmö museum (Malmöhus slott).
I slutet av 1893 gav sig den svenske forskningsresanden och författaren Sven Hedin ut på en expedition för att kontrollera om Przjevalskijs kartografiska uppgifter stämde. Sträckte sig bergsmassivet Masar-tag väster om floden Khotandarja verkligen genom öknen och fram till Jarkantdarja?
Det visade sig att Przjevalskij hade haft fel, men det blev en marsch genom öknen som kostade två män och sju kameler livet. Mer om Sven Hedin »
Nikolaj Przjevalskij dog 1888 i staden Karakol på östra sidan av sjön Ysyk-Köl i nuvarande Kirgizistan, och till hans ära ändrades stadens namn till Przjevalsk. Efter Sovjetunionens sammanbrott återfick staden sitt ursprungliga namn.