logo

Skruv på utställningen av Niko Pirosmani på Louisiana på Nordsjälland

Skruv besöker än en gång Louisiana Museum of Modern Art söder om Helsingör på Nordsjälland. Där pågår bland annat en utställning med verk av Niko Pirosmani.

Louisiana Museum of Modern Art, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, Danmark
Lördag 1 juli 2023 kl 10.50

Detta är den första presentationen någonsin i norra Europa av Niko Pirosmani (1862–1918), Georgiens mest kända konstnär. Hans berättelse är mytens sak: en självlärd skyltmålare och medellös vagabond, vars enkla och lysande skildringar av människor och vilda djur har en ikonisk karaktär som talar direkt till oss än i dag.

Kan man vara så gott som ”okänd” och samtidigt en klassiker? Det är i alla fall sällsynt att hitta en 1900-talskonstnär som få hört talas om, och som ändå har en bred, omedelbar dragningskraft i överflöd. Men det händer – och inte minst om du låter blicken söka i Europas avlägsna hörn.

porträtt av en man
tavlor och besökare på en utställning

Praktiskt på museet

Var och en löser biljett till museet, och man kan stanna så länge man vill. Ingen samordnad hemfärd, alltså. Museet är öppet till 18.00.

Entrébiljett för vuxna (18+) kostar 145 danska kronor (DKK). Barn har fri entré. Betalning på museet kan göras med kontanter eller kort. Man kan också köpa entrébiljett på webben i förväg. Om du är med i Öresundsbrons Club Bropass finns det möjlighet att få rabatt på entrén.

På Louisiana pågår samtidigt andra utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Under Skruvs besök på Louisiana går var och en runt i sin egen takt och så länge som man känner för. Vi återsamlas och stämmer av intrycken med varandra minst en gång under besöket. Var och när bestämmer vi på plats.

Det finns en särskild avdelning för barn 4 till 16 år, Barnhuset, där de kan inspireras och skapa.

Äta lunch och fika kan man göra antingen i museets restaurang eller med medhavd matsäck i skulpturparken.

Ytterkläder och väskor lämnas med fördel i garderoben i källaren. För att låsa lägger man i ett danskt 20-kronorsmynt (eller en Louisianapollett som man kan köpa med kort i automat). Myntet eller polletten fås tillbaka när man låser upp. Polletterna kan sedan bytas mot danska 20-kronorsmynt (om man inte vill behålla dem som minne).

I museishopen kan man köpa vackra konstverk och souvenirer.

För mer information om museet, besök dess webbplats på louisiana.dk.

Resa från Sverige

Resa med tåg

Konstmuseet Louisiana är vackert beläget vid Öresundskusten, i Humlebæk strax söder om Helsingör på Nordsjälland. Till Louisiana tar vi oss tillsammans med tåg från Malmö via Köpenhamn. Det går också bra att åka färja från Helsingborg till Helsingör och sedan ta tåget därifrån. Oavsett resväg sammanstrålar vi på Humlebæks station kl 10.30 och går därifrån till fots till museet, vilket tar ungefär 15 minuter i lugn takt.

Var och en löser biljett (till tåg och eventuell färja) för sig och sitt eventuella ressällskap. Enklast är att lösa tur-och-retur-biljett (”24 timmar”) i Skånetrafikens app i mobilen eller i någon av Skånetrafikens automater.

En 24-timmars vuxenbiljett Malmö–Humlebæk kostar 386 kronor (SEK). Barn 7–15 år åker för halva priset. Om ni är flera som löser biljett tillsammans, får ni 20 % ”tillsammansrabatt”.

folk som sitter på en grässluttning

Förslag på restider

Från Malmö

Alla som vill resa gemensamt från Malmö C träffas 08.40 utanför Pressbyrån.
08.53 Öresundståg från Malmö C (mot Österport), 08.56 från Triangeln, 09.01 från Hyllie
09.29 Köpenhamn H
09.41 Re-tåg från Köpenhamn H (mot Helsingör)
10.15 till Humlebæk

Från Helsingborg

Alla som vill resa gemensamt från Helsingborg träffas 09.20 vid utgången till färjan på Knutpunkten (Helsingborg C).
09.40 Färja från Helsingborg
10.00 till Helsingör
10.18 Re-tåg från Helsingör (mot Næstved St.)
10.28 till Humlebæk

Resa med bil

Om man vill ta sig dit med bil, finns det gratis parkering parkeringsplats utanför museet. Räkna med att vi som kommer med tåg är framme vid museet 10.50. Ring Niklas på 070-715 45 00 om du inte hittar oss utanför museet.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Se även evenemangets Facebooksida »

Besöket på Louisiana är ett Skruvarrangemang.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

I evenemanget deltog 4 personer.

två personer som betraktar en tavla av Niko Pirosmani
Skruvs besök på Louisiana 1 juli 2023. Foto: Niklas Bönnemark.