logo

För er som vill hjälpa de drabbade i Ukraina

I den akuta situationen i Ukraina tipsar Skruv om några organisationer som gör en insats för civilbefolkningen och som man kan stödja med ett bidrag.

Det går att stödja till exempel följande organisationer. Här är också några exempel på vad organisationerna gör i Ukraina.

Dessa organisationer har 90-konton, en kvalitetsstämpel som ges till seriösa organisationer för att du som givare ska vara säker på att gåvan används på rätt sätt. Läs mer om 90-konton på Svensk insamlingskontroll »

Röda korset
Swisha till 900 80 79
Bistår bland annat med rent vatten, mat och hygienartiklar till familjer, första hjälpen till människor som skadats, psykosocialt stöd, kontantstöd till människor i nöd. Är också på plats i grannländerna för att hjälpa de som flyr. Läs mer »

Unicef (FN:s barnfond)
Swisha till 902 00 17
Ser bland annat till att människor får rent vatten, medicin, hygienartiklar, kläder och filtar, har mobila sjukvårdsteam på plats som snabbt kan hjälpa barn och familjer som drabbas av konflikten, levererar nödhjälp, ger barn psykosocial hjälp, och som särskilt hjälper traumatiserade barn. Sätter också upp samlingsplatser för barn och barnfamiljer på flykt, där de får hjälp med medicin, utbildning och vård och där barn kan leka, återhämta sig, känna sig säkra och få psykologiskt stöd för att hantera trauman som de har upplevt. Läs mer »

Rädda barnen
Swisha till 902 00 33
Delar ut varma kläder och skydd mot vinterkylan, hygienartiklar, ekonomiskt bidrag till mat, hyra och medicin, ser till att barn får tillgång till trygg och bra skolundervisning, samarbetar med skolor och lokala myndigheter för att hjälpa barn bearbeta hemska upplevelser. Läs mer »

hus i lantlig miljö
Верхня Рожанка, Україна, 2001 рік. Фото: Ніклас Беннемарк.