Дзвіночок

Litteratur- och konstmasterclass på Skruvs barnverksamhet i Malmö

Vi lyckades organisera ett superhäftigt evenemang: Författarna till kursen ”Inget är heligt: Vi läser och ritar ryska klassiker med tonåringar" Vita Sjaldova och Tanja Russita har vänligt accepterat att genomföra två masterclasser för ungdomarna på Skruvs ryska barnverksamhet helt gratis.

Studiefrämjandet, Ystadsgatan 53, Malmö
Söndag 17 oktober 2021 kl 09.30–11.30
(och online lördag 16 oktober 2021 kl 19.00)

Vi läser, diskuterar och tecknar verk av ryska författare från 1800- och 1900-talen. Det visar sig att de är direkt relaterade till moderna ungdomars liv!

Ryska författare hade inte för avsikt att publiceras i läroböcker i litteratur, de var upptagna av kärlek, död, ära, frihet, makt, pengar. Något som är mycket mer aktuellt. Vi pratar om det och sedan ritar vi.

Med Vita läser tonåringarna verket i direktsändning och diskuterar författarens personlighet och den tid han beskriver. De pratar till exempel om duellkoden, 1812-års krig, dekabristerna och deras fruar, revolutionen, förtrycket och mycket mer.

Sedan ritar de illustrationer till verket tillsammans med Tanja. Ibland väldigt bokstavligt: de delar upp historien i ramar, ritar dem alla, ibland försöker de härleda essensen och visar på en bild, ibland ritar de något eget, inspirerat av idén från berättelsen.

Vita Sjaldova är psykolog, ledare för bokklubbar, mamma till tre barn, ägare till en stor bokhylla och en hund.

Tanja Russita är författare och illustratör till barnböcker, tvåbarnsmamma och sedan 20 år tillbaka ledare för tecknarstudior för barn.

Att delta i masterclasserna är helt gratis för ungdomarna på Skruvs ryska barnverksamhet. Vi är mycket glada för denna möjlighet, och vi rekommenderar varmt att inte missar chansen.

barn vid bord i en sal med en kvinna som står bakom dem
Таня Руссіта та діти на Літературно-мистецький майстер-клас у ДЦ «Дзвіночок» у Мальме 17 жовтня 2021 року. Фото: Марія Гусєва.