Promenad i Trelleborg med start utanför ingången till centralstationen
Lördag 13 augusti 2022 kl 11.00–12.30
Instameet i Skruv = ett möte mellan instagrammare med anknytning till Ryssland, Ukraina eller Vitryssland. Anknytning = härkomst, affärsmässiga relationer, själslig anknytning eller allmänt intresse.
Vi träffas framför centralstationen. Tillsammans går vi en runda i centrum och avslutar ca 12.30. Under promenaden berättar Niklas Bönnemark lite om staden och dess historia.
Om vi känner för det efter promenaden, går vi till något matställe tillsammans och fortsätter umgås. Under promenaden blir det gott om tillfällen till fotografering.
Syftet med mötet är att samla likasinnade på ett bestämt ställe vid en bestämd tid för att de ska kunna ta foton och lägga upp dem på instagram. Förutom fotografering på några olika platser kommer vi att ta gruppfoto och diskutera favoritfilter, utrustning m.m.
Officiella taggar (båda måste användas): #ig_skruv #ig_skruv13
Språk: svenska och ryska. (Det går bra att prata andra språk också!)
Vid frågor är du välkommen att höra av dig på info@skruv.org eller telefon 070-715 45 00.
Se även evenemangets Facebooksida »
I evenemanget deltog 6 personer.
Fakta om Trelleborg
Allmänt, centralstationen, järnvägsförbindelser
Trelleborg är Sveriges sydligaste stad. Centralorten Trelleborg är en viktig industri- och hamnstad vid Östersjökusten och utgångspunkt för Europavägarna 6 och 22 samt riksväg 9 och länsväg 108.
1909 invigdes Kungsleden för järnvägstrafik mellan Trelleborg och Sassnitz. Under coronapandemin ställdes trafiken in 14 mars 2020, och i april meddelade Stena Line att linjen hade lagts ner.
Järnvägen mellan Trelleborg och Malmö används sedan 2015 för regional persontrafik med Pågatåg. Banan har sedan tidigare använts för godstrafik samt för säsongsbunden persontrafik till Berlin.
Staden är känd under många smeknamn: Trelleriffa, Trelleholla, Palmernas stad eller Porten till kontinenten.
Invånare, större arbetsgivare
Slutet av 2021: ca 46 000 invånare (kommunen), ca 27 000 i centralorten.
Trelleborgs Hamn AB är en viktig arbetsgivare. Industriföretag är Trelleborg AB och Akzo Nobel Inks AB. I staden finns även Valengallerian, Trelleborgs lasarett och Söderslättsgymnasiet.
Hamnen och kombiterminalen
Trelleborgs hamn
- är Skandinaviens största RoRo-hamn (dvs. för gods som kommer på hjul), enligt SAOL: hamn för rorofartyg
- är Sveriges näst största hamn gällande gods (endast Göteborgs hamn större). Årligen fraktas drygt 11 miljoner ton gods och 1,8 miljoner passagerare via Trelleborgs hamn (2018). Trafikeras varje år av drygt en miljon lastbilar, trailers och personbilar
- har 15 ankomster och 15 avgångar dagligen mellan Trelleborg och Travemünde, Rostock, Swinoujscie och Klaipeda.
- är en viktig intermodal hub/har intermodala transporter (containrar flyttas från lastbil till tåg och tvärtom), Stena Lines Rostockled
Palmerna vid infarten
Sedan 1984 har kommunen varje sommar satt ut palmer längs infarten till Trelleborg vid Strandgatan. Vintertid förvaras de i ett särskilt växthus. Initiativet till att sätta ut palmer kom från Mikaeli Marknadskommitté (Alf Näslund, Jarl Svensson), som låg bakom den årliga folkfesten som började hållas i staden 1976.
Numera har Trelleborg smeknamnet Palmernas stad, marknaden har bytt namn till Palmfestivalen och lokaltidningen Trelleborgs Allehandas tidningshuvud pryds av en palm.
Palmfestivalen
Palmfestivalen, tidigare Mikaeli Marknad, är en marknad/festival som anordnas i Trelleborg varje år sedan 1976 under sista fredagen och lördagen i augusti. Festivalen drar ungefär 100 000 besökare ett år med bra väder.
Stadens historia, Trelleborgen
Trelleborg nämns för första gången i skrift 1257 men redan under sen vikingatid anlades här en ringborg, en så kallad trelleborg (Vikingaborgen i Trelleborg), vilken har gett staden dess namn. Staden är en av Skånes äldsta städer. På 1980-talet hittades resterna av denna ringborg som därefter delvis återuppbyggts.
Ett franciskanerkloster grundades i staden antingen 1247 eller 1267.
Under medeltiden var sillfisket den betydande näringen och handeln med sill sköttes genom Hansans försorg. När Malmös borgare skrämdes av handelskonkurrensen från Trelleborg klagade de hos den danske kung Christian IV. Detta fick till följd att Trelleborg förlorade sina stadsprivilegier 1619 och därmed rätten att bedriva handel och hantverk i staden vilket ledde till att Trelleborgs betydelse minskade.
1749 besökte Carl von Linné Trelleborg under sin skånska resa. Linné konstaterade att ”Trälleborg var en lång, smal by med en stor gata, låg utsträckt efter södra havssidan av Skåne land. Trälleborg har tillförne varit stad och på allt sätt även ännu hade skapnad av stad, uti vilken ett stort antal av hantverkare bodde…”
Sankt Nicolai kyrka
Trelleborgs kyrka, S:t Nicolai kyrka, började byggas under första hälften av 1200-talet. Kyrkan ligger strax öster om den vikingatida ringborgen. 1881–1883 byggdes kyrkan om kraftigt under ledning av arkitekten Helgo Zettervall.
Stortorget, Sjöormen, vattentornet, Stadsparken
Trelleborgs gamla vattentorn från 1911 ligger vid Stortorget.
Trelleborgs stadspark invigdes år 1896, och är byggd kring två dammar, Svandammarna. Ett system av promenadstråk i engelsk stil vindlar sig runt dammarna och planteringarna.
Axel Ebbes fontän Sjöormen från 1935 pryder också Stortorget. Axel Ebbes konsthall, stängd för renovering, visar konstnären Axel Ebbes verk.
Axel Ebbe (Hököpinge 1868–Hököpinge 1941) var skulptör och författare. Några av hans mest kända verk är Solrosen i Malmö Kungspark och Famntaget i Smygehuk, för vilken Uma Thurmans mormor, Birgit Holmquist, stod modell.
Det har planterats 70–80 st ginkgo biloba, kinesiska tempelträd, som allé längs Nygatan, ovanligt i Skandinavien.
Böst
Böst är en fontän i brons av Fred Åberg. Skulpturen står sedan 1996 på gågatan mitt i Trelleborg. Böst är ett dialektord i Skåne och södra Småland, som uttalas med långt ö. Det betyder ’elak, ond, stygg, vild’ och används om väder och om människor och djur.
Rådhustorget
På Rådhuset finns bland annat kommunens ledning och kundtjänst.