Malmöhus slott, Malmöhusvägen 6, Malmö
Söndag 14 april 2024 kl 15.30–16.30
Historien runtomkring oss
Under 2024 genomför Skruv ett projekt som kallas ”Historien runtomkring oss”. Det går ut på att vi gör studiebesök på platser med runstenar, arkeologiska utgrävningar, kyrkogårdar, museer med mera i Öresundsregionen. Målgruppen inkluderar den växande gruppen rysktalande i regionen samt personer med ursprung i området som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om historien.
Studiebesöken hålls på lätt svenska för att underlätta förståelsen och främja integrationen. Genom att erbjuda en tillgänglig plattform för att utforska historiska platser strävar projektet efter att skapa en meningsfull och inkluderande upplevelse för deltagarna. ”Historien runtomkring oss” är därmed en satsning på att väva samman kultur, historia och språklig integration i Öresundsregionen under 2024.
Malmöhus slott
Malmöhus slott är det äldsta renässansslottet i Norden. Det började som ett kastell som Erik av Pommern lät bygga 1434. Där bodde danska kungar när de besökte Malmö. Delar av detta kastell finns kvar i slottet idag.
År 1658 blev Skåne en del av Sverige. Efter det byggde man mer på slottets befästningar. Men på 1700-talet blev slottet mindre viktigt. Från 1828 till 1909 användes det som fängelse.
Efter att ha blivit ombyggt och restaurerat, öppnade Malmö museum i slottet 1937. I slutet av andra världskriget, 1945, användes museet för att hjälpa människor som räddats från nazisternas koncentrationsläger.
Mer information får vi på plats.
Var och en löser biljett i huvudentrén till slottet, och vi samlas 15.30 innan vi börjar titta på de olika delarna av slottet. Som avslutning på vårt besök samlas vi för fika på slottskaféet (Restaurang Wega) en stund innan slottet stänger kl 17.00.
Här hittar du allmän information om slottet och museet, bland annat entréavgifter »
Detta är en medlemsaktivitet
Evenemanget är öppet för alla medlemmar i Skruv. Som gäst är du välkommen att vara med en gång på någon av våra medlemsaktiviteter. Vill du delta fler gånger, förutsätter vi att du löser medlemskap. Tillsammans kan vi skapa ännu fler och bättre aktiviteter!
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.
I besöket deltog 8 personer.