Om Skruv
Skruv (Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland) är till dels för svenskar som vill lära sig mer om Ryssland, Ukraina och Vitryssland, dels för rysktalande personer i Sverige, bland annat för att sprida kunskap om svensk kultur och det svenska samhället. I Skruv möts ryssar, svenskar, ukrainare, vitryssar och flera andra nationaliteter.
Skruv är en ideell förening bildad 2001. Vi vänder oss dels till svenskar för att sprida kunskap om länderna i f.d. Sovjetunionen (främst Ryssland, Ukraina och Vitryssland), dels till rysktalande personer i Sverige för att sprida kunskap om svensk kultur och det svenska samhället. Genom våra aktiviteter försöker vi främja integrationen.
Namnet Skruv är en förkortning för Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
Se vidare i stadgarna nedan.
Skruv är också medlem i Malmö ideella och CARTS – Central Association of Russian Teachers of Sweden.
Styrelse
Skruvs styrelse består (sedan 10 mars 2024) av
- Niklas Bönnemark, Trelleborg (ordförande)
- Daria Barmouk, Helsingborg (vice ordförande)
- Nuria Bönnemark, Trelleborg (kassör)
- Ulf Harborg, Malmö (sekreterare)
- Siranush Harborg, Malmö (ledamot).
Revisorer
Revisorer är
- Gunnel Arbin-Sjöberg, Helsingborg
- Liliya Nicolaidis, Malmö.
Posten som revisorsersättare är vakant.
Valberedning
Inför föreningsstämman 2025 fungerar styrelsen som valberedning.
Stadgar för Skruv
Senast reviderade 5 maj 2017
§ 1. Firma och syfte
Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland, i dagligt tal förkortat Skruv, är en politiskt och religiöst obunden ideell förening i Sverige. Föreningen har till syfte att sprida kunskap om kulturerna och språken i Ryssland, Ukraina och Vitryssland, att öka intresset för dessa tre länder i Sverige, att öka kunskapen om svensk kultur och det svenska samhället bland rysktalande personer i Sverige samt att skapa kontakter mellan människor i Sverige och dessa tre länder. Ett övergripande mål för föreningen är vidare att främja integrationen.
§ 2. Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen. Styrelsen kan utse en eller flera personer som firmatecknare.
§ 3. Medlem
Var och en, fysisk eller juridisk person, som instämmer i föreningens syfte och följer dess stadgar kan vara medlem i föreningen. Medlemskap beviljas av styrelsen.
§ 4. Medlemsavgift
Medlem erlägger en avgift, som fastställs av föreningsstämman för den tid som beslutas.
§ 5. Föreningsstämma
Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Den ska hållas senast den 31 mars. Kallelse till föreningsstämma ska tillsammans med dagordning skriftligen skickas till samtliga medlemmar senast fjorton dagar före föreningsstämman.
Varje närvarande medlem som betalat sin avgift äger vid eventuell omröstning en röst. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud. Omröstning sker öppet såvida inte sluten omröstning begärts. Alla frågor, utom de i stadgarna speciellt angivna, avgörs med enkel majoritet. Vid lika röstetal har föreningsstämmans ordförande utslagsröst utom vid val då, vid lika röstetal för kandidater, lottning ska ske.
Vid föreningsstämma får inga andra ärenden än de som förekommer i den utsända dagordningen behandlas om inte stämman med minst 2/3 majoritet beslutar annorlunda.
Följande ärenden är obligatoriska vid föreningsstämman:
1. Föreningsstämmans öppnande
2. Fråga om stämman blivit kallad enligt stadgarna
3. Val av
a) mötesordförande
b) mötessekreterare
c) två protokolljusterare, tillika rösträknare
4. Fastställande av dagordning, arbetsordning och röstlängd för stämman
5. Styrelsens årsberättelse
a) verksamhet
b) ekonomi
6. Revisorernas berättelse
7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
8. Behandling av motioner och förslag
9. Fastställande av verksamhetsplan
10. Beslut om medlemsavgifter
11. Beslut om arvoden och ersättningar
12. Val av ordförande för en tid av ett år
13. Val av övriga ledamöter för en tid av två år
14. Val av två revisorer och en revisorsersättare på ett år
15. Val av valberedning
16. Eventuella övriga val
17. Övriga ärenden som föreningsstämman beslutar behandla
18. Föreningsstämmans avslutande
§ 6. Förslag till föreningsstämman
Varje medlem äger rätt att ställa förslag till föreningsstämman. Sådant förslag ska för att kunna behandlas ha kommit in till styrelsen senast fyra veckor före föreningsstämman.
§ 7. Föreningsmöten
Föreningsmöten – utöver föreningsstämman – hålls i den utsträckning verksamheten kräver. Vid sådana möten får inte beslut fattas i ärenden som enligt stadgarna ska behandlas på föreningsstämma. Samtliga medlemmar erhåller kallelse senast en vecka före föreningsmöte.
§ 8. Extra föreningsstämma
Extra föreningsstämma ska sammankallas om ordinarie föreningsstämma så beslutar, om 1/10 av medlemmarna begär det eller då styrelsen finner det nödvändigt. Kallelse ska ske på samma sätt som till ordinarie föreningsstämma, och endast de ärenden som angivits i kallelsen får behandlas.
§ 9. Styrelse
Styrelsen väljs av föreningsstämman. Den ska bestå av ordförande och fyra övriga ledamöter. Styrelsen ska leda föreningens verksamhet. Den är beslutsmässig när mer än halva antalet ordinarie ledamöter är närvarande. Mellan föreningsstämmorna ansvarar styrelsen för verksamheten i enlighet med de riktlinjer föreningsstämman dragit upp.
Ledamöterna och ersättarna väljs växelvis så att inte alla avgår samtidigt. Vid varje föreningsstämma avgår halva antalet ledamöter.
§ 10. Verksamhetsplan
För varje räkenskapsår ska verksamhetsplan finnas. Förslag upprättas av styrelsen och föreläggs föreningsstämman för godkännande.
§ 11. Räkenskaper
Räkenskapsåret omfattar kalenderår. Kassören upprättar efter varje räkenskapsårs slut bokslut och ekonomisk berättelse och överlämnar detta till revisorerna tillsammans med redovisningshandlingar senast fyra veckor före närmast följande föreningsstämma.
Revisorerna ska följa föreningens verksamhet och ekonomiska förvaltning samt förelägga föreningsstämman revisionsberättelse med förslag rörande bokslut och ansvarsfrihet.
§ 12. Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs beslut med minst 2/3 majoritet vid två på varandra följande föreningsstämmor, varav den ena ska vara ordinarie föreningsstämma. Minst fjorton dagar ska förflyta mellan dessa två föreningsstämmor.
§ 13. Upplösning
För upplösning av föreningen krävs beslut med minst 3/4 majoritet vid två på varandra följande föreningsstämmor, varav den ena ska vara ordinarie föreningsstämma. Förslag ska ha väckts minst tre veckor före den första av de två föreningsstämmor som nämnts ovan. Vid upplösning ska samtidigt beslut fattas om disposition av föreningens tillgångar. Likalydande beslut måste fattas vid båda beslutstillfällena. Förslag om disposition av tillgångarna ska väckas på samma sätt som sagts om förslag om upplösning.