Anslagstavlan

På föreningens anslagstavla samlar vi aktuell information, tips och förfrågningar som kan vara till nytta för många av våra medlemmar.

Informationen uppdateras löpande, så besök sidan med jämna mellanrum.

På gång i Skruv

Förfrågningar

Har du en förfrågan du vill nå ut med? Kontakta oss på info@skruv.org.

Varje torsdag kl 19.30 i maj och juni 2022 visar mikrobiografen Hypnos på Norra Grängesbergsgatan 15 i Malmö filmer från Ukraina i samarbete med filmarkivet Dovzhenko Centre. Detta är en sällsynt chans att dyka ner i den ukrainska filmhistorien, genom visningar av filmer – med presentationer, diskussioner och livemusik – som spänner från 1920-talet fram till våra dagar.

Läs mer på Facebookevenemanget https://www.facebook.com/events/707640540355608/

Se även https://sverigesradio.se/artikel/unika-samarbetet-ukrainskt-arkiv-visar-upp-sin-film-i-malmo

Verksamhetschefen på Folkuniversitetet i Lund meddelar att de utökar sin asylsvenskaverksamhet för att kunna ta emot fler av de flyktingar som kommer nu. Kanske är någon ukrainsktalande (eller annan) i Skruv intresserad av att vara lärare i en sådan kurs? Ingen lärarutbildning behövs, det viktigaste är att du är intresserad av att lära ut. Kontakta Ellinor Olsson för mer information och intresseanmälan, e-postadress ellinor.olsson@folkuniversitetet.se eller 040-691 83 43.

En restaurang med galleri på Österlen har ukrainskt tema i sommar. Kocken talar bara ryska och ukrainska, så nu letar restaurangen efter någon tvåspråkig ung person som kan arbeta med servering och samtidigt tolka i kommunikationen med kocken. Ett ungdomssommarjobb, där restaurangen kan ordna bostad. Om du är intresserad, hör av dig till Staffan på staffanjulen@mac.com eller 073-509 92 15.

Genom åren har Skruv haft en hel del samarbete med Midnattskören i Lund. Körledaren Gösta Petersen har hört av sig och frågat hur Skruv har det i ljuset av det rådande världsläget. Midnattskören är öppen för fortsatt samarbete, så har du några idéer om vad vi kan göra tillsammans, är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Hur kan jag hjälpa till?

Vi har blivit kontaktade av Rädda Barnen i Malmö (Region Syd), som har erbjudit sitt stöd om vi skulle behöva det. Deras fokus är barn och föräldrar, och de kan erbjuda psykosocialt stöd. Vi är välkomna att höra av oss om vi vill veta mer om deras arbete och möjligt samarbete. Du som Skruvmedlem kan kontakta Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00 om du vill engagera dig i detta.

I både Ryssland och Ukraina har yttrandefriheten inskränkts under den senaste tiden. Med sin långa historia och sitt globala nätverk är Reportrar utan gränser en av de viktigaste aktörerna i världen för frågor rörande yttrande- och pressfrihet. Bland annat dokumenterar organisationen vittnesmål från journalister som utsatts för våld. En gåva till Reportrar utan gränser hjälper till i kampen för det fria ordet. Läs mer »

I den akuta situationen i Ukraina tipsar Skruv om några organisationer som gör en insats för civilbefolkningen och som man kan stödja med ett bidrag. Dessa organisationer har 90-konton, en kvalitetsstämpel som ges till seriösa organisationer för att du som givare ska vara säker på att gåvan används på rätt sätt. Läs mer »

Prata

För tjugo år sedan producerade Sveriges Radio en nybörjarkurs i svenska för rysktalande. Kursen, som sändes i Sveriges Radios program till utlandet, finns nu tillgänglig på Svenska institutets webbplats om Sverige på ryska. Läs mer »

Ryssar i Sverige har fått utstå hat och hot, och barn med ryskt ursprung riskerar att mobbas och trakasseras. Detta togs upp av Sveriges statsminister Magdalena Andersson i ett inlägg i sociala medier 16 mars. Läs mer »

På den ryskspråkiga webbplatsen för den svenska ideella föreningen Center Juridiskt Bistånd finns information bland annat om hur man anmäler mobbning och diskriminering. Läs mer »

Region Skåne förklarar att det är bra att vuxna pratar med barnen om vad som händer. Läs mer »

På Rädda barnens webbplats kan du också läsa om hur du kan prata med barn som är oroliga och rädda. Läs mer »

P1-programmet Kropp & Själ handlade den 1 mars 2022 om hur man kan hantera känslorna för att må bättre när tankarna kretsar kring situationen i Ukraina Läs mer »

Vad gör Skruv?

Skruv fortsätter att ordna egna aktiviteter av olika slag för att främja kontakter mellan människor. Det är viktigt att vi vår normala verksamhet fortsätter. Föreningen fungerar som en plattform för möten.
Som föreningens fulla namn anger, är kontakter en viktig del av verksamheten för Skruv – Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
I det rådande världsläget försöker Skruv undvika att använda ord och uttryck vars betydelse kan tolkas på olika sätt. Samtidigt betonar vi de grundläggande värderingar som vi står för, alla människors lika värde.
Skruv har gått ur Ryska riksförbundet i Sverige. Detta på grund av att förbundet inte tillräckligt tydligt har tagit avstånd från Rysslands militära offensiv mot Ukraina, vilket har fått till följd att Skruvs oberoende har ifrågasatts. Barnverksamheten och våra övriga aktiviteter fortsätter precis som innan, och vårt oberoende har blivit tydligare och starkare.