logo

Historien runtomkring oss: Glimmingehus slott (Simrishamn)

Är du fascinerad av medeltiden, riddare, slottsliv och hur Nordens bäst bevarade medeltida borg kom att byggas? Då har du hittat rätt! Skruv besöker Glimmingehus!

Glimmingehus slott, Borgvägen 6, Hammenhög (samling vid bron över vallgraven)
Onsdag 17 juli 2024 kl 13.30–15.30

Historien runtomkring oss

Under 2024 genomför Skruv ett projekt som kallas ”Historien runtomkring oss”. Det går ut på att vi gör studiebesök på platser med runstenar, arkeologiska utgrävningar, kyrkogårdar, museer med mera i Öresundsregionen. Målgruppen inkluderar den växande gruppen rysktalande i regionen samt personer med ursprung i området som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om historien.

historiskt landskap vid kusten

Studiebesöken hålls på lätt svenska för att underlätta förståelsen och främja integrationen. Genom att erbjuda en tillgänglig plattform för att utforska historiska platser strävar projektet efter att skapa en meningsfull och inkluderande upplevelse för deltagarna. ”Historien runtomkring oss” är därmed en satsning på att väva samman kultur, historia och språklig integration i Öresundsregionen under 2024.

Glimmingehus slott

Om slottets historia

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Borgen byggdes 1499–1512 av riddaren Jens Holgersen Ulfstand, en av det dåtida Danmarks mäktigaste män. Jens dog 1523 och begravdes i Vallby nära Glimmingehus.

När arvingen Börge Jensen Ulfstand inte nådde samma makt som sin far, förlorade Glimmingehus sin storhetstid. I slutet av 1500-talet tog släkten Rosencrantz över Glimmingehus.

På 1700-talet började Glimmingehus användas som sädesmagasin.

På 1800-talet började Adéle Rosencrantz visa borgen för allmänheten, och på 1920-talet blev Glimmingehus statligt och ett välkänt turistmål.

Vårt besök på Glimmingehus

Skruvs besök inleds vid bron över vallgraven kl 13.30.

Entré: vuxen 120 kr*, pensionär eller student 100 kr*, kulturarvskort 60 kr, barn och ungdom upp till 18 år gratis (biljett krävs). (*Under lågsäsong 20 kr billigare.) Visning av borgen ingår i entréavgiften (samling vid flaggstången kl 14.00). Var och en köper biljett innan vi ses – på nätet eller i kassan vid parkeringen.

Tillgängligheten i borgen är begränsad. Ledstång finns vid trapporna, men trappstegen är höga och glatta. Borgen är dunkel och lyses bara upp med solljus och stearinljus. Det går inte att komma in med rullstol eller barnvagn i själva borgen.

Branta stentrappor och djupa fönster högt uppe är typiska för en medeltida borg. Det är en spännande miljö. Samtidigt gör det Glimmingehus till en farlig lekplats för barn som lämnas utan uppsikt.

Här hittar du mer information om Glimmingehus »

Detta är en medlemsaktivitet

Evenemanget är öppet för alla medlemmar i Skruv. Som gäst är du välkommen att vara med på en av våra medlemsaktiviteter. Vill du delta fler gånger, förutsätter vi att du löser medlemskap. Tillsammans kan vi skapa ännu fler och bättre aktiviteter!

Se evenemanget på Facebook »

Förslag till resväg

Observera att Skånetrafikens förbindelse till Glimmingehus måste beställas i förväg, läs mer nedan.

Resa från Malmö

11.08 från Malmö C (Pågatåg 1267 mot Ystad)
12.09 till Ystad station

12.18 från Ystad station (Pågatåg 11267 mot Simrishamn)
12.58 till Simrishamn station

13.05 från Simrishamn station (Anropsstyrd trafik 576 mot Hannas*)
13.20 till Glimmingehus Borgvägen

Från busshållplatsen Borgvägen är det ca 600 meters gångväg till Glimmingehus slott.

Resa till Malmö

15.44 från Glimmingehus Borgvägen (Anropsstyrd trafik 576 mot Simrishamn*)
16.05 till Simrishamn station

16.12 från Simrishamn station (Pågatåg 11278 mot Ystad)
16.51 till Ystad station

17.00 från Ystad station (Pågatåg 1278 mot Höör)
17.52 till Malmö C

______
* Linje 576 mellan Simrishamn och Glimmingehus körs med taxi och beställs på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg, alltså senast samma dag kl 11.05. För grupper 5–9 personer ska beställning göras minst fem arbetsdagar i förväg, alltså senast den 10 juli.

Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

slott med borggård
Glimmingehus slott 17 juli 2024. Foto: Niklas Bönnemark.