logo

Besök på Ystads stadsbibliotek på Vaslav Nijinskys 135-årsdag

På dansören och koreografen Vaslav Nijinskys 135-årsdag besöker Skruv Ystad. I Andrénrummet på Ystads stadsbibliotek finns det en unik samling med böcker om Nijinsky.

Ystads stadsbibliotek, Surbrunnsvägen 12, Ystad
Tisdag 12 mars 2024 kl 18.00–19.00

Vaslav Nijinsky

Vaslav Nijinsky (Wacław Niżyński) föddes 12 mars 1889 i Kiev, som då låg i Ryska riket. Efter examen vid kejserliga balettskolan i S:t Petersburg anställdes Nijinsky vid Mariinskijteatern och blev dess mest beundrade dansör. Från 1909 blev han även den ledande stjärnan i Diaghilews Ballets Russes.

Tack vare ryttmästare John Andrén finns det en specialsamling med böcker om Vaslav Nijinsky på Ystads stadsbibliotek. Vid sin bortgång 1965 testamenterade han sin boksamling till biblioteket. Boksamlingen förvaltas enligt testamentet av en stiftelse, vars huvudsakliga ändamål är att med utgångspunkt från den ursprungliga boksamlingen bygga upp en specialsamling med Oscar Wilde, Aubrey Beardsley, T.E. Lawrence och Vaslav Nijinsky. Böckerna i samlingen får bara läsas på biblioteket i Ystad.

Niklas Bönnemark berättar om bakgrunden till samlingen och om Vaslav Nijinsky. Vi tittar på några av böckerna om Nijinsky i samlingen.

Se evenemanget på Facebook »

Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

två kvinnor som bläddrar i varsin bok på ett bord
Böcker om Vaslav Nijinsky ur Andrénsamlingen på Ystads bibliotek. Studiebesök med Skruv 12 mars 2024. Foto: Niklas Bönnemark.