logo

Historien runtomkring oss i Sjöbo kommun 2 augusti 2024: Kulturens Östarp

Kulturens Östarp är ett unikt friluftsmuseum. Här finns äldre gårdsmiljöer och ett småbrutet odlingslandskap med små åkrar, ängar, gärdsgårdar och betande kor som minner om äldre tiders brukande.

Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79, Blentarp
Fredag 2 augusti 2024
Tid bestäms senare

Historien runtomkring oss

Under 2024 genomför Skruv ett projekt som kallas ”Historien runtomkring oss”. Det går ut på att vi gör studiebesök på platser med runstenar, arkeologiska utgrävningar, kyrkogårdar, museer med mera i Öresundsregionen. Målgruppen inkluderar den växande gruppen rysktalande i regionen samt personer med ursprung i området som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om historien.

historiskt landskap vid kusten

Studiebesöken hålls på lätt svenska för att underlätta förståelsen och främja integrationen. Genom att erbjuda en tillgänglig plattform för att utforska historiska platser strävar projektet efter att skapa en meningsfull och inkluderande upplevelse för deltagarna. ”Historien runtomkring oss” är därmed en satsning på att väva samman kultur, historia och språklig integration i Öresundsregionen under 2024.

Kulturens Östarp

På Kulturens Östarp kan man uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med historiska byggnader och lantrasdjur i ett bevarat kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som är öppen för besökare under sommaren. Kulturens Östarp är ett kulturreservat, som man kan besöka året runt. Det invigdes 2 augusti 1924.

Mer detaljerad information om vårt besök där kommer senare.

Här hittar du allmän information om Kulturens Östarp »

Detta är en medlemsaktivitet

Evenemanget är öppet för alla medlemmar i Skruv. Som gäst är du välkommen att vara med på våra historiska studiebesök en gång utan kostnad. Vill du delta fler gånger, förutsätter vi att du löser medlemskap. Tillsammans kan vi skapa ännu fler och bättre aktiviteter!

Se evenemanget på Facebook »

Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

gammal bondgård med tecknad bakgrund
Kulturens Östarp, Historien runtomkring oss. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen.