logo

Skruv besöker Inkonst i Malmö och tar del av muntlig bio

Vi besöker Inkonst i Malmö, där vi får vara med om så kallad muntlig bio, en uttrycksform som har sitt ursprung i Vitryssland.

Skruv samlas vid statyn (Arbetets ära) på Möllevångstorget i Malmö
Lördag 12 januari 2008 kl 18.30

I slutet av 1980-talet började konstnärsgruppen Belarus Klimat intressera sig för att undersöka olika konstformer, och inte minst intresserade de sig för film. Film är dock dyrt att göra, och man provade istället att göra muntliga filmfestivaler. Författarna/konstnärerna berättar då sin film från scenen, en film de har i huvudet och som aldrig kommer att spelas in. Den muntliga versionen ger dessutom möjligheter som sträcker sig bortom den riktiga filmens begränsningar, exempelvis kan man berätta hur scenen luktar eller så kan Bogart möta Schwarzenegger i en scen.

Det är första gången som en muntlig filmfestival ordnas i Sverige. Arrangör är förlaget Stanza, och på Inkonst kommer bland annat Astrid Trotzig, Dmitri Plax, Anders Banke och de vitryska deltagarna Philippe Tschmyr, Dmitri Strotsev och Ihar Korzun att visa filmerna från sitt huvud till dina öron.

Under kvällen bjuds också på salongspianisten Douglas Holmquist som underhåller i foajébaren där det också visas videopoesi av Leif Holmstrand och bildhaiku av Ihar Korzun och Dmitri Plax.

Hör gärna av dig till Niklas på e-post eller telefon om du planerar att komma.

Entré: 60 kr.

två män på en scen
Muntlig bio på Inkonst i Malmö 12 januari 2008. Foto: Niklas Bönnemark.