logo

Skruv besöker Delaunayutställningen på Louisiana på Nordsjälland

Vårens stora utflykt med Skruv går annandag påsk till Louisiana Museum of Modern Art söder om Helsingör på Nordsjälland. Där pågår bland annat en utställning med verk av Sonia Delaunay.

Louisiana Museum of Modern Art, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, Danmark
Måndag 18 april 2022 (annandag påsk) kl 10.45

Sonia Delaunay (1885–1979) arbetade tvärs över genrer och medier som målare, designer, modedesigner, entreprenör med mera, och hon är en av modernismens mest originella och fascinerande röster. Hon föddes i en judisk familj i kejsardömet Ryssland, nuvarande Ukraina. Från unga år bodde hon i S:t Petersburg hos sin morbror Henri och hans fru Anna. Som 20-åring emigrerade Sonia till Tyskland och några år senare till Paris, där hon var verksam under större delen av sitt yrkesliv.

Utställningen av Sonia Delaunay omfattar tavlor, klänningar, mattor och till och med en bil, allt med starka färger och kontraster. Läs mer på museets webbplats »

Praktiskt på museet

Var och en löser biljett till museet, och man kan stanna så länge man vill. Ingen samordnad hemfärd, alltså. Museet är öppet till 18.00.

Entrébiljett för vuxna (18+) kostar 145 danska kronor (DKK). Barn har fri entré. Betalning på museet kan göras med kontanter eller kort. Man kan också köpa entrébiljett på webben i förväg. Om du är med i Öresundsbrons Club Bropass finns det möjlighet att få rabatt på entrén.

På Louisiana pågår samtidigt andra utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Under Skruvs besök på Louisiana går var och en runt i sin egen takt och så länge som man känner för. Vi återsamlas och stämmer av intrycken med varandra minst en gång under besöket. Var och när bestämmer vi på plats.

Det finns en särskild avdelning för barn 4 till 16 år, Barnhuset, där de kan inspireras och skapa.

Äta lunch och fika kan man göra antingen i museets restaurang eller med medhavd matsäck i skulpturparken.

Ytterkläder och väskor lämnas med fördel i garderoben i källaren. För att låsa lägger man i ett danskt 20-kronorsmynt (eller en Louisianapollett som man kan köpa med kort i automat). Myntet eller polletten fås tillbaka när man låser upp. Polletterna kan sedan bytas mot danska 20-kronorsmynt (om man inte vill behålla dem som minne).

I museishopen kan man köpa vackra konstverk och souvenirer.

För mer information om museet, besök dess webbplats på louisiana.dk.

tavlor och besökare på en utställning

Resa med tåg

Konstmuseet Louisiana är vackert beläget vid Öresundskusten, i Humlebæk strax söder om Helsingör på Nordsjälland. Till Louisiana tar vi oss tillsammans med tåg från Malmö via Köpenhamn. Det går också bra att åka färja från Helsingborg till Helsingör och sedan ta tåget därifrån. Oavsett resväg sammanstrålar vi på Humlebæks station kl 10.30 och går därifrån till fots till museet, vilket tar ungefär 15 minuter i lugn takt.

Var och en löser biljett (till tåg och eventuell färja) för sig och sitt eventuella ressällskap. Enklast är att lösa tur-och-retur-biljett (”24 timmar”) i Skånetrafikens app i mobilen eller i någon av Skånetrafikens automater.

En 24-timmars vuxenbiljett Malmö–Humlebæk kostar 380 kronor (SEK). Barn 7–15 år åker för halva priset. Om ni är flera som löser biljett tillsammans, får ni 20 % ”tillsammansrabatt”.

Förslag på restider

Från Malmö

Alla som vill resa gemensamt från Malmö C träffas 08.40 utanför Pressbyrån.
08.53 Öresundståg från Malmö C (mot Österport), 08.56 från Triangeln, 09.01 från Hyllie
09.29 Köpenhamn H
09.55 Re-tåg från Köpenhamn H (mot Helsingör)
10.28 till Humlebæk

Från Helsingborg

Alla som vill resa gemensamt från Helsingborg träffas 09.10 vid utgången till färjan på Knutpunkten (Helsingborg C).
09.30 Färja från Helsingborg
09.50 till Helsingör
10.18 Re-tåg från Helsingör (mot Næstved St.)
10.28 till Humlebæk

Resa med bil

Om man vill ta sig dit med bil, finns det gratis parkering parkeringsplats utanför museet. Räkna med att vi som kommer med tåg är framme vid museet 10.50. Ring Niklas på 070-715 45 00 om du inte hittar oss utanför museet.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Se även evenemangets Facebooksida »

Besöket på Louisiana är ett Skruvarrangemang.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

I besöket deltog 2 personer.

tavla med många färger och former
Tavla av Sonia Delaunay på Louisiana 18 april 2022. Foto: Niklas Bönnemark.