logo

Skruv på utställningen av Chaïm Soutine på Louisiana på Nordsjälland

Skruv besöker än en gång Louisiana Museum of Modern Art söder om Helsingör på Nordsjälland. Där pågår bland annat en utställning med verk av Chaïm Soutine, en av Parisskolans ledande expressionister. Han föddes i den del av Ryska riket som nu är Belarus.

Louisiana Museum of Modern Art, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, Danmark
Lördag 24 februari 2024 kl 10.50

Explosioner av färg. Flammiga penseldrag. Svindlande perspektiv. Måleri som vibrerar mellan obeveklig förvrängning och innerlig känslighet. Louisiana presenterar nu den första utställningen i Nordeuropa någonsin med Chaïm Soutine.

Konstnären Chaïm Soutine (1893–1943) anses vara en av de ledande expressionisterna i den så kallade Parisskolan – en central figur i den klassiska modernismen, som med en intensivt darrande, oroligt och förväntningsfullt bildspråk mästerligt fångar sin tid.

Med denna första Soutineutställning i Nordeuropa någonsin, gör Louisiana det nu möjligt att upptäcka hans unika konstnärskap. Här visas omkring 70 målningar som ger en inblick i alla aspekter av hans produktion.

På denna utställning får vi en unik möjlighet att utforska verken av en konstnär som kom från en fattig judisk familj i den del av Ryska imperiet som nu är Belarus, och som trots sin bakgrund utvecklade en djupt inflytelserik och distinkt stil inom modern konst. Soutines resa till att bli en hyllad konstnär i Paris understryker hans extraordinära talang och den betydelse hans verk har haft för efterföljande generationer av konstnärer. Att uppleva Soutines verk på denna utställning ger inte bara en chans att se hans målningar, utan också att uppleva en fascinerande konstnärshistoria.

mansansikte
tavlor och besökare på en utställning

Praktiskt på museet

Var och en löser biljett till museet, och man kan stanna så länge man vill. Ingen samordnad hemfärd, alltså. Museet är öppet till 18.00.

Entrébiljett för vuxna (18+) kostar 145 danska kronor (DKK). Barn har fri entré. Betalning på museet kan göras med kontanter eller kort. Man kan också köpa entrébiljett på webben i förväg. Om du är med i Öresundsbrons Club Bropass finns det möjlighet att få rabatt på entrén.

På Louisiana pågår samtidigt andra utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Under Skruvs besök på Louisiana går var och en runt i sin egen takt och så länge som man känner för. Vi återsamlas och stämmer av intrycken med varandra minst en gång under besöket. Var och när bestämmer vi på plats.

Det finns en särskild avdelning för barn 4 till 16 år, Barnhuset, där de kan inspireras och skapa.

Äta lunch och fika kan man göra antingen i museets restaurang eller med medhavd matsäck i skulpturparken.

Ytterkläder och väskor lämnas med fördel i garderoben i källaren. För att låsa lägger man i ett danskt 20-kronorsmynt (eller en Louisianapollett som man kan köpa med kort i automat). Myntet eller polletten fås tillbaka när man låser upp. Polletterna kan sedan bytas mot danska 20-kronorsmynt (om man inte vill behålla dem som minne).

I museishopen kan man köpa vackra konstverk och souvenirer.

För mer information om museet, besök dess webbplats på louisiana.dk.

Resa från Sverige

Resa med tåg

Konstmuseet Louisiana är vackert beläget vid Öresundskusten, i Humlebæk strax söder om Helsingör på Nordsjälland. Till Louisiana tar vi oss tillsammans med tåg från Malmö via Köpenhamn. Det går också bra att åka färja från Helsingborg till Helsingör och sedan ta tåget därifrån. Oavsett resväg sammanstrålar vi på Humlebæks station kl 10.35 och går därifrån till fots till museet, vilket tar ungefär 15 minuter i lugn takt.

Var och en löser biljett (till tåg och eventuell färja) för sig och sitt eventuella ressällskap. Om du reser via Öresundsbron kan du lösa tur-och-retur-biljett (”24 timmar”) i Skånetrafikens app i mobilen eller i någon av Skånetrafikens automater.

folk som sitter på en grässluttning

Förslag på restider

Från Malmö

Alla som vill resa gemensamt från Malmö C träffas 08.30 utanför Pressbyrån.
08.50 Öresundståg från Malmö C (mot Österport), 08.53 från Triangeln, 08.59 från Hyllie
09.29 Köpenhamn H
09.45 Re-tåg från Köpenhamn H (mot Helsingör)
10.27 till Humlebæk

Från Helsingborg

Alla som vill resa gemensamt från Helsingborg träffas 09.15 vid utgången till färjan på Knutpunkten (Helsingborg C).
09.30 Färja med Öresundslinjen från Helsingborg
09.50 till Helsingör
10.20 Re-tåg från Helsingör (mot Næstved St.)
10.31 till Humlebæk

Resa med bil

Om man vill ta sig dit med bil, finns det gratis parkering parkeringsplats utanför museet. Räkna med att vi som kommer med tåg är framme vid museet 10.50. Ring Niklas på 070-715 45 00 om du inte hittar oss utanför museet.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Se även evenemangets Facebooksida »

Besöket på Louisiana är ett Skruvarrangemang.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

Anmälan

Formuläret är stängt.

I evenemanget deltog 6 personer.

tavla på en vägg
Tavla av Chaïm Soutine på Louisiana 24 februari 2024. Foto: Niklas Bönnemark.