logo

Historien runtomkring oss i Trelleborg: Vikingamuseet Trelleborgen

Är du intresserad av vikingatiden, mytologi, vikingarnas vardagsliv eller varför det står en borg mitt i centrala Trelleborg? Då har du hittat rätt! Skruv besöker Trelleborgen.

Vikingamuseet Trelleborgen, Västra Vallgatan 6, Trelleborg
Lördag 27 april 2024 kl 14.15–16.00

Historien runtomkring oss

Under 2024 genomför Skruv ett projekt som kallas ”Historien runtomkring oss”. Det går ut på att vi gör studiebesök på platser med runstenar, arkeologiska utgrävningar, kyrkogårdar, museer med mera i Öresundsregionen. Målgruppen inkluderar den växande gruppen rysktalande i regionen samt personer med ursprung i området som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om historien.

historiskt landskap vid kusten

Studiebesöken hålls på lätt svenska för att underlätta förståelsen och främja integrationen. Genom att erbjuda en tillgänglig plattform för att utforska historiska platser strävar projektet efter att skapa en meningsfull och inkluderande upplevelse för deltagarna. ”Historien runtomkring oss” är därmed en satsning på att väva samman kultur, historia och språklig integration i Öresundsregionen under 2024.

Trelleborgen

Upplev världens enda återuppbyggda vikingaborg i ett unikt arkeologiskt friluftsmuseum. Mitt i den moderna staden Trelleborg har en fjärdedel av ringborgen återskapats på sin ursprungsplats. Här finns även en naturpark, ett medeltidshus och en vikingagård som levandegörs under sommartid.

Var och en löser biljett i museets entré, där vi samlas 14.15. Vi går runt på museet och tittar på utställningen Borgen vid havet. Följ den mytomspunna völvan i en berättelse om platsens historia och arkeologi. Efter besöket på museet kan vi också gå runt i parken tillsammans eller ta en kopp kaffe. Museet stänger kl 16.00, men parken är öppen alltid.

Här hittar du allmän information om Trelleborgen, bland annat entréavgifter »

Detta är en medlemsaktivitet

Evenemanget är öppet för alla medlemmar i Skruv. Som gäst är du välkommen att vara med på en av våra medlemsaktiviteter. Vill du delta fler gånger, förutsätter vi att du löser medlemskap. Tillsammans kan vi skapa ännu fler och bättre aktiviteter!

Se evenemanget på Facebook »

Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

tre personer i en sal där det visas film
Skruvs besök på vikingamuseet Trelleborgen i Trelleborg 27 april 2024. Foto: Niklas Bönnemark.