logo

Skruv på utställningen av Marija Prymatjenko på Moderna Museet Malmö 26 september 2024

Skruv besöker Moderna Museet Malmö. Där inleds i september en utställning med verk av Marija Prymatjenko, en av Ukrainas mest välkända och uppskattade konstnärer.

Moderna Museet Malmö, Ola Billgrens plats 2–4, Malmö
Torsdag 26 september 2024 kl 17.30

Marija Prymatjenko (1909–1997) är en av Ukrainas mest välkända och uppskattade konstnärer. Hon föddes och levde hela sitt liv i byn Bolótnja några mil utanför Kiev.

Hennes stiliserade och samtidigt lekfulla mönster har sitt ursprung i folkligt broderi och traditionellt hantverk, och hon var en självlärd naivistisk konstnär.

I utställningen ”Det fantastiska och fruktansvärda” blir Marija Prymatjenkos verk en färgsprakande klagosång i mötet med konst ur Moderna Museets samling och konstnärskap som berättar om vår egen tid.

Marija Prymatjenkos mörkblå stjärnhimlar, prunkande solrosor och fantastiska varelser är del av en färgstark värld som också bär på spår av sorg och smärta. Hennes konst visas tillsammans med verk av bland andra Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Pablo Picasso – alla verksamma under samma tid och som arbetade med liknande motiv.

frimärke med bild av ett konstverk
frimärke med bild av ett konstverk

Praktiskt på museet

Museet ligger centralt i Malmö, tio minuters gångväg från centralstationen, Gustav Adolfs torg och Stortorget.

Vi samlas i museets entré kl 17.30. Var och en löser biljett till sig eller sitt sällskap. Efter besöket går de som vill till något matställe i närheten för att över en bit mat eller någon dryck prata om utställningen och annat.

Entrébiljett för vuxen (19+): 50 kr. Pensionär/student: 40 kr. Fri entré för alla under 19 år och för innehavare av LMA-kort från Migrationsverket.

Biljett kan bara köpas på plats på museet, och betalning kan bara göras med kort.

Under Skruvs besök på Moderna Museet går var och en runt i sin egen takt och så länge som man känner för. Vi återsamlas och stämmer av intrycken med varandra minst en gång under besöket. Var och när bestämmer vi på plats. Som längst stannar vi till 19.00, när museet stänger. Därefter är alla välkomna att följa med när vi går för att umgås och ta en bit mat eller något att dricka.

För mer information om museet, besök dess webbplats på modernamuseet.se/malmo.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00.

Se även evenemangets Facebooksida »

Besöket på museet är ett Skruvarrangemang.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

Anmälan

Anmälan görs senast måndag 23 september.

frimärke med bild av ett konstverk
Ukrainskt frimärke tillägnat Marija Prymatjenko.