Utflykt med promenad runt Limhamns kalkbrott

Vi träffas och promenerar runt Limhamns kalkbrott.

Limhamns kalkbrott, Kalkstensvägen, Limhamn (se samlingsplats nedan)
Söndag 21 februari 2021 kl 14.00-ca 16.00

Samlingsplats

Vi samlas kl 14.00 på kalkbrottets utsiktsplats, som ligger i hörnet av Limhamns kyrkogård, där Sunnanväg slutar och Kalkstensvägen börjar. Därifrån går vi ett varv medsols runt kalkbrottet. Promenadstigen, som är grusbelagd, är ungefär 4 km lång, och vi beräknas vara tillbaka på utsiktsplatsen senast 16.00.

Om Limhamns kalkbrott

Limhamns kalkbrott, ett av norra Europas största dagbrott, är beläget i sydvästra delen av Malmö/Limhamn. För ca 65 miljoner år sedan var denna plats ett tropiskt hav med ett rikt djurliv. Av döda djurs skelett bildades kalk, som sedan blev en värdefull tillgång för industrin på platsen. Sedan 2011 är kalkbrottet ett naturreservat med ett rikt djur- och naturliv, där många av arterna är sällsynta. Själva kalkbrottet är inte öppet för allmänheten, men ibland erbjuder kommunen guidade turer till fots eller med buss. (Om intresse finns, kan vi göra ett besök där med Skruv senare under året.)

Vid kanten av kalkbrottet har det under 2000-talet år vuxit upp flera nya bostadsområden: Victoria park, Hammars park och Elinegård, som vi passerar längs vår väg. På Elinegård pågår byggandet fortfarande.

I närheten av Limhamns kalkbrott ligger Lernacken, där ena änden av Öresundsförbindelsen (Öresundsbron) finns.

Förberedelser

Klä dig varmt och ta gärna med någon varm dryck att värma dig med under promenaden.

Resa dit

I dessa pandemitider rekommenderar vi i första hand resa med egen bil, med cykel eller till fots. Bilar kan parkeras på östra sidan av Sunnanväg eller inne på Limhamns kyrkogård.

Närmaste busshållplatser är Kalkbrottet (stadsbuss 33 från Ön eller Värnhem/Hyllie) och Elinegård Kalkbrottsplatsen (ändhållplats för stadsbuss 1).
Närmaste tågstation är Hyllie station. Från Hyllie tar det 6 minuter till Kalkbrottet med buss 33.

Slutligen – att tänka på

Tänk på att hålla avstånd, särskilt i kollektivtrafiken, och stanna hemma om du känner minsta symptom på sjukdom. På så vis minskar vi risken för smittspridning och ökar chanserna för att snart kunna träffas på Skruvs inomhusaktiviteter igen.

Välkommen till en eftermiddag tillsammans med gamla och nya bekanta!

Se även evenemangets Facebooksida.

människor som går på en grusväg
Skruvs promenad runt Limhamns kalkbrott 21 februari 2021. Foto: Nuria Bönnemark.