Internationella kvinnodagen den 8 mars har en lång historia och har firats på olika sätt i olika länder. Dagen uppstod i början av 1900-talet som en del av kampen för kvinnors rättigheter och bättre arbetsvillkor. Ursprungligen var den en politisk kampdag, men i många länder, särskilt i f.d. Sovjetunionen, har den med tiden blivit en mer allmän högtid för att uppmärksamma och uppskatta kvinnor.
Från revolution till tradition
Internationella kvinnodagen har sina rötter i den socialistiska rörelsen och uppmärksammades för första gången 1910 efter initiativ av den tyska socialisten Clara Zetkin. I Ryssland blev den särskilt betydelsefull i samband med den ryska revolutionen 1917. Den 8 mars (23 februari enligt den dåvarande julianska kalendern) demonstrerade kvinnor i Petrograd (dagens Sankt Petersburg) för fred och bröd, vilket blev en av de utlösande faktorerna för februarirevolutionen.
Under sovjettiden fick internationella kvinnodagen status som en officiell helgdag. Dagen firades med parader, statliga evenemang och utmärkelser till framstående kvinnor inom olika yrken. Fokus låg på kvinnors roll i samhället, både som arbetare och mödrar, men också på framstegen inom jämställdhet.


Hur firas dagen idag?
Efter Sovjetunionens fall behöll Ryssland, Ukraina och Belarus internationella kvinnodagen som en officiell helgdag, men firandet har förändrats och blivit mindre politiskt. Istället för att fokusera på kvinnors rättigheter har dagen i dessa länder blivit mer lik en blandning av Mors dag och Alla hjärtans dag.
I Ryssland och Belarus är 8 mars en nationell helgdag då arbetsplatser och skolor är stängda. Kvinnor får ofta blommor, choklad och små presenter från män i sina liv – makar, söner, kollegor och vänner. Att ge tulpaner och mimosa är särskilt traditionellt. På arbetsplatser kan det hållas små firanden, där män uppmärksammar sina kvinnliga kollegor med gratulationer och gåvor.
I Ukraina är internationella kvinnodagen fortfarande en helgdag, men dess betydelse har förändrats de senaste åren. Efter 2014 har det förts en diskussion om att avskaffa den som officiell helgdag eftersom många ser den som ett arv från sovjettiden. För vissa har dagen dock fortfarande en viktig betydelse för att lyfta kvinnors rättigheter och jämställdhet, medan den för andra mer handlar om att fira kvinnor med blommor och presenter, likt i Ryssland och Belarus.
Kritik och förändrade traditioner
I både Ryssland, Ukraina och Belarus har det funnits en debatt kring firandet av 8 mars. Feministiska rörelser betonar att dagen bör handla om kvinnors rättigheter, inte bara om att gratulera kvinnor med blommor. Många anser att traditionen att ge presenter riskerar att förminska dagen till en högtid som fokuserar på kvinnlighet snarare än på de utmaningar och framsteg som kvinnor möter i samhället. Samtidigt är det fortfarande en av de mest älskade högtiderna i Ryssland, Ukraina och Belarus, där många kvinnor tycker om uppmärksamheten och gesten av uppskattning.
I vissa större städer, särskilt i Ukraina, organiseras numera demonstrationer och evenemang för att återföra dagen till sina rötter som en kampdag för kvinnors rättigheter och jämställdhet.


Internationella kvinnodagen i Sverige – fokus på kamp och jämställdhet
I Sverige har internationella kvinnodagen en tydlig koppling till feministiska och vänsterpolitiska rörelser. Dagen uppmärksammas framför allt genom demonstrationer, föreläsningar och debatter där frågor som rör jämställdhet, kvinnors arbetsvillkor, lönegapet mellan könen och patriarkala strukturer diskuteras. Det är en dag som främst handlar om att belysa de problem som kvinnor fortfarande möter i samhället, snarare än att vara en högtid för att fira eller gratulera kvinnor.
Den 8 mars används också av skolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner för att uppmärksamma kvinnors situation ur olika perspektiv. Fokus kan ligga på internationella frågor som kvinnlig fattigdom och könsrelaterat förtryck, men också på nationella jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter i Sverige.
Inga gratulationer – en dag för kamp och rättigheter
Ett vanligt uttryck i svenska sociala medier är ”Säg inte grattis, det är en kampdag”, vilket speglar den svenska inställningen till dagen. Internationella kvinnodagen ses som en dag för aktivism och uppmärksamhet på kvinnors rättigheter snarare än en dag för att hylla kvinnor i största allmänhet.
Den svenska prägeln på internationella kvinnodagen ligger i dess starka koppling till feminism och kampen för jämställdhet. Samtidigt är Sverige inte unikt i detta avseende – i flera andra länder används dagen på liknande sätt som en plattform för kvinnokamp, medan den i andra delar av världen har en mer festlig och traditionell karaktär, där kvinnor firas med blommor och presenter.

En dag med olika betydelser och uttryck
Internationella kvinnodagen har olika betydelser och uttryck i Sverige, Ryssland, Ukraina och Belarus. Medan dagen i Sverige främst är en kampdag med fokus på jämställdhet och feminism, firas den i de tre andra länderna mer som en högtid där kvinnor uppmärksammas med blommor, presenter och uppskattning – en tradition som har sina rötter i sovjettiden.