logo

Skruvkafé i Lund: Samtal med Lida Starodubtseva

Välkommen till ett samtal med Lida Starodubtseva om hennes arbete som översättare och författare.

Sal 13, Folkuniversitetet, Skomakaregatan 8, Lund
Lördag 25 maj 2024 kl 14.30–17.00

Skruv bjuder in till en exklusiv och tankeväckande träff där vi har äran att välkomna Lida Starodubtseva. Lida är kulturskribent, språklärare, och skönlitterär översättare mellan ryska och svenska. På det här Skruvkaféet för hon ett samtal med Valeriya Lindström om sin unika resa som författare och översättare.

bokomslag

Lida Starodubtseva debuterade nyligen som författare med boken En oändligt lång vår (Nirstedt/litteratur, Stockholm 2023), som snabbt fick erkännande och kärlek från läsare. Boken, som är en serie berättelser från Karelen, skildrar unga kvinnor på deras sökande efter en plats i livet, där de utforskar och reflekterar över gränser av olika slag: personliga, politiska och existentiella. Dessa berättelser väver samman teman av kärlek, språk och identitet i en ständigt flödande dialog med det förflutna och nuet.

Efter att ha översatt sitt eget verk från svenska till ryska (Black Sheep Books, Moskva 2024) ger nu Lida oss en unik inblick i hur det är att gestalta samma berättelser i en helt annan språkdräkt och kulturell kontext. Under samtalet delar hon med sig av sina tankar om processen, utmaningarna och de överraskande upptäckterna hon gjorde när hon läste sin egen text på ryska.

bok som någon bläddrar i

Detta är en unik möjlighet att höra en författare tala om att skapa och återberätta sin egen historia på två språk, och de djupa reflektioner det väcker kring språkets och översättningens roll i vår förståelse av litteratur och oss själva.

Missa inte denna träff full av insikter och inspirerande diskussioner!

Språk: ryska med spontan tolkning till svenska vid behov.

Entré: 60 kr (30 kr för medlemmar i Skruv). I entréavgiften ingår kaffe, te och lättare förtäring. Det går bra att lösa medlemskap i samband med Skruvkaféet. Entréavgiften kan betalas med swish (till nr 1233892643) eller kontanter.

Frivillig föranmälan på Facebook underlättar planeringen. Se evenemangets Facebooksida »

Detta är ett arrangemang av Skruv i samarbete med Folkuniversitetet.
Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark, Lida Starodubtseva.
Samtal: Lida Starodubtseva, Valeriya Lindström.
Lokal tillhandahålls av: Folkuniversitetet.
Iordningsställande/återställande av lokal: deltagarna.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

I samarbete med

Folkuniversitetets logotyp
kvinna som sitter bakom ett bord med böcker på
Lida Starodubtseva på Skruvkaféet i Lund 25 maj 2024. Foto: Niklas Bönnemark.