Historien runtomkring oss 23 dec 2024: Roskilde domkyrka

Fängslas du av historia, arkitektur och berättelser om kungar och drottningar? Då har du hittat rätt! Skruv besöker Roskilde domkyrka – Danmarks mest ikoniska kyrka, och kunglig gravplats sedan medeltiden!

Roskilde Domkirke, Domkirkestræde 10, Roskilde, Danmark
Lillejulafton, måndag 23 december 2024 kl 10.50–ca 12.30 (med lunch ca 14.00)

Historien runtomkring oss

Under 2024 genomför Skruv ett projekt som kallas ”Historien runtomkring oss”. Det går ut på att vi gör studiebesök på platser med runstenar, arkeologiska utgrävningar, kyrkogårdar, museer med mera i Öresundsregionen. Målgruppen inkluderar den växande gruppen rysktalande i regionen samt personer med ursprung i området som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om historien.

historiskt landskap vid kusten

Studiebesöken hålls på lätt svenska för att underlätta förståelsen och främja integrationen. Genom att erbjuda en tillgänglig plattform för att utforska historiska platser strävar projektet efter att skapa en meningsfull och inkluderande upplevelse för deltagarna. ”Historien runtomkring oss” är därmed en satsning på att väva samman kultur, historia och språklig integration i Öresundsregionen under 2024.

Med det här besöket i Roskilde avslutas projektet. Inom projektet har vi tidigare besökt Fosiestenen (Malmö), Malmöhus slott (Malmö), Vikingamuseet Trelleborgen (Trelleborg), Glimmingehus slott (Simrishamn) och Kulturens Östarp (Sjöbo).

Roskilde domkyrka

Om domkyrkan

Roskilde domkyrka är en av Danmarks mest ikoniska byggnader och en central plats i landets historia. Kyrkan, som började byggas på 1200-talet, är Nordens första gotiska tegelkyrka och bär spår av flera århundradens arkitektur och kultur. Med sin storslagna arkitektur, imponerande gravmonument och fascinerande historia är den mycket mer än bara en kyrka – det är en plats där Danmarks kungar och drottningar har sin sista vila.

Från myterna om Harald Blåtands grav till renässansens kungliga kapell och dagens världsarvsstatus på Unescos lista, berättar Roskilde domkyrka en historia om krig och fred, tro och tradition, och människors strävan att skapa något bestående.

Domkyrkan har också sina unika detaljer: de kungliga gravkapellen, de fantastiska kalkmålningarna och små, oväntade inslag som en liten grön djävul i Heliga Birgittas kapell (inrättat till det svenska helgonet ca 1464) och ett hundspår bevarat i en tegelsten från 1100-talet.

Det är en plats för förundran, reflektion och fördjupning i Nordens historia och arkitektur. En upplevelse som berör både hjärta och sinne!

Läs mer om domkyrkan på roskildedomkirke.dk.

Vårt besök i Roskilde domkyrka

Skruvs besök inleds vid entrén till kyrkan, där vi samlas kl 10.50. Se förslag på resa med tåg från Malmö nedan.

Efter vårt besök i kyrkan är alla som vill välkomna att äta lunch tillsammans i Roskilde. Självkostnadspris.

För vanliga kyrkobesökare kostar det ingenting att komma in i domkyrkan. Vi som vill besöka domkyrkans kungagrav, kungliga kapell, museum och galleri måste betala entréavgift. Alla intäkter från biljettförsäljningen går till spridning, forskning och bevarande av domkyrkans kulturarv.

Entré: vuxen 70 DKK (motsvarar ca 100 svenska kronor), pensionär (från 67 år) och studerande 50 DKK (ca 75 svenska kronor), barn under 18 år gratis. Betalning görs med kort eller i kontanter (danska kronor, DKK).

Tillgänglighet: Kyrkans medeltida arkitektur innehåller tyvärr en rad utmaningar för rörelsehindrade besökare, men det finns fortfarande mycket att av kyrkans interiör. Det finns nivåfri tillgång till domkyrkans entré i södra vapenhuset.

Kyrkans golv växlar mellan platta stenar och olika äldre gravstenar med urtag och kanter. Det finns trappor med flera trappsteg till kyrkans kor med altare och de kungliga begravningskapellen. Kyrkans galleri och museum nås endast via trappor. Det finns inga hissar eller andra lyftanordningar.

Blinda och synskadade rekommenderas att ha följeslagare med sig, eftersom domkyrkan inte är utrustad med ledlinjer. Handikapptoalett finns på Stændertorvet 1. Servicehundar är välkomna i domkyrkan.

Detta är en medlemsaktivitet

Evenemanget är öppet för alla medlemmar i Skruv. Som gäst är du välkommen att vara med på en av våra medlemsaktiviteter. Vill du delta fler gånger, förutsätter vi att du löser medlemskap. Tillsammans kan vi skapa ännu fler och bättre aktiviteter!

Se evenemanget på Facebook »

Förslag till resväg

Resande från Malmö samlas 09.20 på Malmö centralstation, utanför Pressbyrån i glasgången.

Var och en löser tågbiljett, till exempel i Skånetrafikens mobilapp eller i en automat. Välj ”Roskilde St.” som slutstation, och köp 24-timmarsbiljett, så slipper du köpa en separat biljett för hemresan. För en 24-timmarsbiljett betalar vuxen 416 kr (SEK) och barn under 16 år 208 kr. Om man köper biljett till flera samtidigt får man tillsammansrabatt på 20 %.

Resa från Malmö

09.35 från Malmö C (Öresundståg 1045 mot Østerport)
09.55 till CPH Airport Kastrup/CPH Lufthavn

10.01 från CPH Lufthavn/CPH Airport Kastrup (Re-tåg mot Slagelse St.)
10.33 till Roskilde station

Från järnvägsstationen är det ca 950 meters gångväg till domkyrkan, 15–20 minuter i lugn takt.

Resa till Malmö

Hem från Roskilde tar vi oss i egen takt. Tågen från Roskilde till Malmö tar 65–80 minuter och avgår flera gånger i timmen. Byte på Köpenhamns huvudbangård (centralstation) eller t.ex. på Tårnby, se tidtabell i appen eller på stationen. Kanske gör du ett stopp och tittar på julförberedelserna i Köpenhamn på vägen hem?

Exempel på återresa:

13.52 från Roskilde St. (Re-tåg mot Helsingør St.)
14.19 till København H

14.30 från Köpenhamn H (Öresundståg 1082 mot Göteborg C)
15.10 till Malmö C

Idé, planering och genomförande: Niklas Bönnemark.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Ukrainsk översättning av inbjudan: Niklas Bönnemark.
Redigering av inbjudan och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

höga torn på kyrka, tecknad bakgrund
Glimmingehus slott, Historien runtomkring oss. Foto: Niklas Bönnemark.