Anslagstavlan
På föreningens anslagstavla samlar vi aktuell information, tips och förfrågningar som kan vara till nytta för många av våra medlemmar.
Informationen uppdateras löpande, så besök sidan med jämna mellanrum.
På gång i Skruv
Förfrågningar och evenemangstips
Har du en förfrågan du vill nå ut med? Kontakta oss på info@skruv.org.
Hur kan jag hjälpa till?
Vi har blivit kontaktade av Rädda Barnen i Malmö (Region Syd), som har erbjudit sitt stöd om vi skulle behöva det. Deras fokus är barn och föräldrar, och de kan erbjuda psykosocialt stöd. Vi är välkomna att höra av oss om vi vill veta mer om deras arbete och möjligt samarbete. Du som Skruvmedlem kan kontakta Niklas Bönnemark på info@skruv.org eller 070-715 45 00 om du vill engagera dig i detta.
Flera svenska försäkringsbolag gör det möjligt för värdfamiljer att utan extra kostnad medförsäkra flyktingar så att de ingår i hushållets hemförsäkring. Läs mer »
Några saker att tänka på när man vill öppna sitt hem för att hjälpa flyktingar från Ukraina. Läs mer »
Här finns en Facebookgrupp för hjälp till ukrainare som har flytt till Sverige »
Du kan också höra av dig till din kommun eller Röda korset för att erbjuda din hjälp.
I både Ryssland och Ukraina har yttrandefriheten inskränkts under den senaste tiden. Med sin långa historia och sitt globala nätverk är Reportrar utan gränser en av de viktigaste aktörerna i världen för frågor rörande yttrande- och pressfrihet. Bland annat dokumenterar organisationen vittnesmål från journalister som utsatts för våld. En gåva till Reportrar utan gränser hjälper till i kampen för det fria ordet. Läs mer »
I den akuta situationen i Ukraina tipsar Skruv om några organisationer som gör en insats för civilbefolkningen och som man kan stödja med ett bidrag. Dessa organisationer har 90-konton, en kvalitetsstämpel som ges till seriösa organisationer för att du som givare ska vara säker på att gåvan används på rätt sätt. Läs mer »
Prata
Ryssar i Sverige har fått utstå hat och hot, och barn med ryskt ursprung riskerar att mobbas och trakasseras. Detta togs upp av Sveriges statsminister Magdalena Andersson i ett inlägg i sociala medier 16 mars 2022. Läs mer »
På den ryskspråkiga webbplatsen för den svenska ideella föreningen Center Juridiskt Bistånd finns information bland annat om hur man anmäler mobbning och diskriminering.
Se även intervjun med Vera Efron i SVT den 2 juni 2022 här »
För tjugo år sedan producerade Sveriges Radio en nybörjarkurs i svenska för rysktalande. Kursen, som sändes i Sveriges Radios program till utlandet, finns nu tillgänglig på Svenska institutets webbplats om Sverige på ryska. Läs mer »
Region Skåne förklarar att det är bra att vuxna pratar med barnen om vad som händer. Läs mer »
På Rädda barnens webbplats kan du också läsa om hur du kan prata med barn som är oroliga och rädda. Läs mer »
P1-programmet Kropp & Själ handlade den 1 mars 2022 om hur man kan hantera känslorna för att må bättre när tankarna kretsar kring situationen i Ukraina Läs mer »