logo

Midsommar, Sankt Hans och Kupala

När dagen är som längst på året, kring sommarsolståndet, firar man traditionella högtider i Sverige, Danmark, Ryssland, Ukraina, Belarus och en del andra länder.

Midsommar är en av de mest älskade och traditionella högtiderna i Sverige, medan Sankt Hans aften har en liknande betydelse i Danmark. Hos de östslaviska folken ryssar, ukrainare och belarusier firas istället Kupala/Kupalle, på ryska även kallad Ivánov den. Dessa högtider hyllar sommaren och årets längsta dag men har sina egna unika traditioner och särdrag.

I Sverige är midsommar en festlig tid då familj och vänner samlas för att dansa runt midsommarstången (majstången), klädd i blommor och löv. Det traditionella midsommarbordet dukas upp med läckra rätter som sill, färskpotatis, gräddfil, jordgubbar och nubbe. Midsommarstången är en central del av firandet och symboliserar fruktbarhet och sammanhållning. Det är också vanligt att plocka sju sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om sin blivande partner.

I Danmark, samlas människor på Sankt Hans aften vid stranden eller på kusten för att tända en stor brasa och sjunga traditionella sånger. En häxfigur bränns också på brasan som en symbol för att driva bort onda andar och bringa tur och lycka. Danska delikatesser som sill, rökt ål och färskpotatis serveras under firandet. Målet är att njuta av gemenskap och eldkraften i den ljusa sommarnatten.

Ryssar, ukrainare och belarusier firar Kupála/Kupálle (ibland kallad Ivánov den). Det är en gammal hednisk festival som associeras med solens kraft och vattnets renande egenskaper. Under festligheterna tänder man eldar, hoppar över lågorna och badar i sjöar och floder för att rena kropp och själ. Det är också vanligt att fläta kransar av blommor och lägga dem på vattnet som ett offer till gudarna.

Sammanfattningsvis delar midsommar, Sankt Hans aften och Kupala/Kupalle gemensamma teman och syften, men de har sina egna särdrag. Gemenskap, dans, traditionella rätter och eld spelar en central roll i alla dessa högtider. Oavsett var i Norden eller Östeuropa man befinner sig, är sommarfestligheterna en tid för att hylla naturens skönhet och välkomna den ljusa årstiden.

När infaller högtiderna?

I Sverige är midsommar en rörlig helgdag sedan 1953. Midsommarafton är fredagen under perioden 19–25 juni.

I Danmark är Sankt Hans, som alltid infaller 23 juni, ingen officiell helgdag, men många arbetsplatser har ändå stängt halva eller hela dagen. Dessutom kan en del butiker vara stängda.

Kupala/Kupalle firas alltid 7 juli (24 juni enligt den gamla stilen) och natten före.

Fördjupning

Läs mer om midsommar på https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/den-svenska-midsommartraditionen eller https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser/handelser/midsommar

Mer om Sankt Hans: https://www.newsoresund.se/sankt-hans-aften-firas-i-danmark-den-23-juni/

Om Kupala/Kupalle: https://no.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kupala

Om författaren

folk som står runt en midsommarstång
Skruv på midsommarfirandet på Smygehuk 2008. Foto: Niklas Bönnemark.