Skruvkafé i Lund 16 november 2024: Sill i päls med Kristoffer Lieng

Välkommen till ett spännande föredrag om vardagslivet i Ryssland med journalisten och Rysslandskännaren Kristoffer Lieng.

Sal 13, Folkuniversitetet, Skomakaregatan 8, Lund
Lördag 16 november 2024 kl 14.30–17.00

På november månads Skruvkafé ger journalisten och Rysslandskännaren Kristoffer Lieng oss en unik och personlig inblick i Ryssland, bortom de vanliga nyhetsrubrikerna. I sin bok Sill i päls (utgiven 2020) tar han oss med på en resa genom det vardagliga Ryssland och delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta på ett ryskt mediebolag, åka Lada och lyssna på glad moll, samt upptäcka glädjen i ryska maträtter och kulturen kring dem. Han belyser även ämnen som språk, språkpolitik och vardagskorruption. Med Sill i päls ger Kristoffer en mycket personlig och humoristisk inblick i människornas Ryssland.

gångväg på landet

Kristoffer Lieng har bott i Moskva av och till sedan han tog studenten. Tack vare att han prövade en gammal kortvågsradio 1995 upptäckte han Radio Rysslands rösts sändningar på svenska. Han var då 15 år. Efter några års brevväxling anställdes Kristoffer Lieng som översättare, nyhetsuppläsare och reporter och blev därmed rysk statsanställd med lönekuvert och tjänstelägenhet.

Det här är en unik möjlighet att lyssna till en person som verkligen har levt i det Ryssland som sällan skildras i svenska nyhetsflöden.

Efter föredraget finns det möjlighet att ställa frågor och diskutera vidare med Kristoffer Lieng. Missa inte detta unika tillfälle att få en djupare förståelse för Ryssland och dess människor!

Under Skruvkaféet serveras kaffe, te och tilltugg.

Språk: svenska.

Vill du hjälpa till?

Det hade varit trevligt om någon ville laga rysk sillsallad (seljodka pod sjuboj ’sill i päls’) eller ta med sig något ryskt bakverk, till exempel medovik (honungstårta). Har du lust att hjälpa till med det? Hör av dig till styrelsen på info@skruv.org, så kommer vi överens!

Entré: 60 kr (30 kr för medlemmar).

I entréavgiften ingår fika.

Medlemskap kan lösas i samband med evenemanget.

Nästan all rysk musik går i moll. Om man frågar ryssar om en sång är glad eller inte hävdar de ofta att en viss sång i moll är glad. Därför har jag skapat den ovetenskapliga kategorin glad moll. Bara en låt går tillräckligt fort eller om den sjungs intensivt tycker ryssar att sången är glad.

Kristoffer Lieng, Sill i päls

Se även evenemangets Facebooksida »

Detta är ett arrangemang av Skruv i samarbete med Folkuniversitetet.
Föredrag: Kristoffer Lieng.
Planering: Niklas Bönnemark.
Lokal tillhandahålls av: Folkuniversitetet.
Iordningsställande/återställande av lokal: deltagarna.
Svensk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Rysk och ukrainsk text i inbjudan: Niklas Bönnemark.
Layout och marknadsföring: Niklas Bönnemark.

I samarbete med

Folkuniversitetets logotyp
fotoliknande fantasibild av en sill lagd i päls
En sill klädd i päls. Bild: Firefly (AI).