Litteratur- och konstmasterclass på Skruvs barnverksamhet i Malmö

Vi lyckades organisera ett superhäftigt evenemang: Författarna till kursen ”Inget är heligt: Vi läser och ritar ryska klassiker med tonåringar" Vita Sjaldova och Tanja Russita har vänligt accepterat att genomföra två masterclasser för ungdomarna på Skruvs ryska barnverksamhet helt gratis.

Studiefrämjandet, Ystadsgatan 53, Malmö
Söndag 19 september 2021 kl 09.30–11.30
(och online lördag 18 september 2021 kl 19.00)

Vi läser, diskuterar och tecknar verk av ryska författare från 1800- och 1900-talen. Det visar sig att de är direkt relaterade till moderna ungdomars liv!

Ryska författare hade inte för avsikt att publiceras i läroböcker i litteratur, de var upptagna av kärlek, död, ära, frihet, makt, pengar. Något som är mycket mer aktuellt. Vi pratar om det och sedan ritar vi.

Med Vita läser tonåringarna verket i direktsändning och diskuterar författarens personlighet och den tid han beskriver. De pratar till exempel om duellkoden, 1812-års krig, dekabristerna och deras fruar, revolutionen, förtrycket och mycket mer.

Sedan ritar de illustrationer till verket tillsammans med Tanja. Ibland väldigt bokstavligt: de delar upp historien i ramar, ritar dem alla, ibland försöker de härleda essensen och visar på en bild, ibland ritar de något eget, inspirerat av idén från berättelsen.

Vita Sjaldova är psykolog, ledare för bokklubbar, mamma till tre barn, ägare till en stor bokhylla och en hund.

Tanja Russita är författare och illustratör till barnböcker, tvåbarnsmamma och sedan 20 år tillbaka ledare för tecknarstudior för barn.

Att delta i masterclasserna är helt gratis för ungdomarna på Skruvs ryska barnverksamhet. Vi är mycket glada för denna möjlighet, och vi rekommenderar varmt att inte missar chansen.

Rapport från evenemanget

Igår kväll pratade barnen tillsammans med litteraturvetaren Vita Shadova om 1812-års krig, kom ihåg vem Napoleon och Kutuzov var och läste Lermontovs dikter Borodino. Och idag, med Tanja Russita, ritade tonåringarna omslaget till boken Borodino. Ingen lämnades utan den begåvade illustratörens uppmärksamhet, alla fick underbart arbete.

Tanja Russita höll inte bara en master class om att göra omslag till en bok med tonåringarna, utan också autografskrivande och fika med föräldrarna, hon berättade om sig själv, om sina böcker och gav många tips om hur man lär ett barn att läsa och älska att läsa böcker. Hon har fantastiska samlingar av barnböcker som är bra för första läsning.

Tanja Russita gav också en teckningslektion med de små barnen. Tillsammans läser de Tanjas bok ”Jama?” och skapade intressanta illustrationer, det var intressant och roligt.

barn runt ett bord
Masterclass med Tanja Russita på Skruvs barnverksamhet i Malmö 19 oktober 2021. Foto: Maria Efremova.