Tack för sommaren 2022!

Sommarens aktiviteter i Skruv är slut. Än är det bara mitten av augusti, och förhoppningsvis får vi njuta av sommarvärme i flera veckor till, men nu håller styrelsen på att planera föreningens verksamheten i höst och nästa år. Här sammanfattar föreningens ordförande Niklas Bönnemark sommaren och blickar framåt mot nya aktiviteter som planeras i höst.

I år har sommaren varit fylld med öppna aktiviteter i Skruv. Totalt har 125 personer deltagit i aktiviteterna, både medlemmar och andra som har känt för att göra oss sällskap. Vi har erbjudit aktiviteter i både södra, västra och östra Skåne, med särskilt fokus på Malmö, Lund och övriga Sydvästskåne, där de flesta av våra medlemmar bor. Dessutom har vi gjort en utflykt till Småland.

Utflykter

I början av augusti gjorde vi utflykter till två ställen där vi bland annat lärde oss om glasblåsning och om släkten Tolstoj (Tolstoy) i Sverige.

Picknickar med särskilda teman

I år är det 60 år sedan den sovjetiska rocksångaren Viktor Tsoj föddes. Den sovjetiska och ukrainska sångerskan Sofia Rotaru har fyllt 75. Dessa sångare var tema för varsin picknick i Skruv. Och ytterligare en picknick ordnade vi på morgonen, som frukostpicknick.

Övriga picknickar

På våra standardpicknickar har programmet varit: allsång på olika språk (svenska, ryska, ukrainska, belarusiska/vitryska), kubbspel och fika.

Instameet

Vi ordnade ett par stadsrundvandringar med speciella fotomöjligheter.

Kommande aktiviteter

Hösten 2022

Nu i augusti pågår förberedelser och planering för hösten 2022 och för 2023.

På barnverksamheten startar läsåret lördag 3 september (i Lund) respektive söndag 4 september (i Malmö), och schemana för höstterminen har nyligen blivit klara. De finns publicerade på webben, på ryska och inom kort även på svenska.

Under den närmaste tiden kommer vi i styrelsen att planera övriga aktiviteter och boka lokaler. Information publiceras på webben efterhand som detaljerna blir klara.

Vi planerar att visa ett par filmer under hösten, kanske gamla sovjetiska komedier med svensk text.

I november ordnar vi ett Skruvkafé om ordböcker. I höst är det 150 år sedan den danskättade ryske lexikografen Vladimir Dal dog. På Skruvkaféet berättar jag om svensk-ryska och rysk-svenska ordböcker genom tiderna, men jag tar även upp det pågående arbetet med den svensk-ukrainska ordboken, den första i sitt slag. Som inbjuden gäst deltar den professionella tolken och översättaren Olga Holmgren från Linköping, som tidigare i år utkom med en svensk-rysk medicinsk ordlista.

Kanhända fortsätter vi med våra utomhusaktiviteter även när det blir höst. Vad tycker du?

Hör av dig!

Vi i styrelsen behöver hjälp av dig som är medlem med att hitta på och ordna aktiviteter, så hör gärna av dig och berätta vad du har för önskemål!

Kanske har du lust att hjälpa till med filmvisningarna, att ordna träffar för litteraturintresserade eller träffar med musikteman?

Du kan använda formuläret här nedan eller prata med någon av oss i styrelsen när vi möts. Förutom mig består styrelsen av Nuria Bönnemark, Daria Barmouk och Ulf Harborg.

gruppfoto
man på en innergård med korsvirke
Niklas Bönnemark i Ystad 19 juli 2022. Foto: Nuria Bönnemark.